/, Sztorik/Edzőkeringő a sereghajtó DAC-nál

Edzőkeringő a sereghajtó DAC-nál

Bő két évtizeddel ezelőtt történt. 1999 és 2000 fordulójának heteiben. 1999-ben a II. liga megnyerésével a DAC labdarúgócsapata újoncként visszakerült a szlovák élvonalba. Viliam Ilko vezetőedző vette át az együttest, de csak az őszi 11. fordulóig jutott, ezután addigi segítője, Grajcár Antal kezébe került a karmesteri pálca. De nem sokáig...
Az őszi idény végén sereghajtóként zárt a csallóközi gárda. Grajcár nem folytatta vezetőedzőként, 2000 januárjában pedig elkezdődött a szakmai stáb új főnökének keresése. Olyan csodatevőre volt szükség, aki megmenti az élvonalat a Csallóköz szívében.
Először Ján Greguš akadt a horogra. Ez az idilli állapot egy hétig tartott, mert az új szakvezető, – bár nagyon dicsérték, és ő is össze tudta volna hangolni addigi munkáját a szövetségnél új klubedzői teendőivel – gyorsan távozott. A szlovák szövetség vezetői ugyanis választás elé állították: vagy folytatja az U18-as válogatottal, vagy megy a DAC-ba. Az akkor 39 éves feltörekvő szakembernek érvényes szerződése volt a szövetséggel, így a DAC csak arra várhatott, hogyan dönt Greguš. Ő a válogatottat választotta, a dunaszerdahelyi sereghajtó meg újra vezetőedző nélkül maradt.
Šanta Imre klubelnök és társai napokon belül léptek, és Ladislav Kunát, a pöstényiek addigi mesterét igazolták le. „Alaposan meglepett a sárga-kékek felkérése, hiszen korábban fel sem merült, hogy esetleg a Csallóközben edzősködnék. Nem haboztam, szinte azonnal rábólintottam az ajánlatra. Hogy látok-e reális esélyt a bennmaradás kiharcolására? Ez rendkívül nehéz feladatnak látszik, hiszen májusban hét együttes kényszerül búcsúra. De nem adjuk fel, mindent megpróbálunk” – nyilatkozta az új szakvezető az Új Szónak.
Minden igyekezete azonban kevésnek bizonyult, mert ugyan két hellyel feltornázta magát a csapat a táblázaton, de így is a 1999/2000-es bajnoki évadban csak a 14., kieső helyen végzett, és az élvonal elhagyására kényszerült. Tizenkét ponttal kevesebbet (27) gyűjtött, mint a bennmaradást érő helyen végzett 9. helyezett. Kuna a II. ligában is maradt a kispadon, de csak novemberig.

2023-09-04T20:40:24+00:002023.09.04.|Kategória: Címlap, Sztorik|Sportág: |