Mindenki láthatja a DAC labdarúgóklub jelenlegi nevében az 1904-et, ami az indulásra utaló tény. 1904-ben valóban történt valami. Az 1896-os athéni, majd az 1904-es párizsi olimpia hatására erősödött az emberek sportolás utáni vágya, egyre nagyobb nyomás nehezedett a dunaszerdahelyi képviselő-testületre is.
„Kénytelen cselekedni, és az 1899-ben megvásárolt nemesi birtokból a Csigér dűlőben levő területet átadni. A város ezzel a tettével zöld utat adott a sportnak Dunaszerdahelyen” – olvasható a kezdetekről Brányik Sándor és Sidó Ferenc A dunaszerdahelyi futball 100 éve 1904–2014 című könyvben.
Pesten, Bécsben és Pozsonyban tanuló diákok vitték Dunaszerdahelyre a labdajátékot, s mivel a labdarúgók száma növekedett, egyre szükségesebbé vált egy egyesület létrehozása. Aztán a múltfirtató könyv szerzői is kerülő úton – a Csallóköz Lapok sportrovatának kibontakozása nyomán – jutnak el odáig, s a lapból merítve leírják, hogy 1909. május 22-én újjászervezték és „véglegesen hivatalosan is bejegyezték” a Dunaszerdahelyi Sport Egyletet (DSE), de arról sehol nincs szó, hogy mikor alakult először. Tény, hogy a kezdetektől az atlétika, a tenisz, a sakk, a torna és a vívás vitte a prímet a több sportágat tömörítő egyesületben, ahol a futball is kereste a helyét. Ám nehezen találta, mert helyszűkében volt. „Kénytelen elfogadni és kihasználni minden olyan területet, ahol csak labdába lehet rúgni.”
Az 1910-es évek első felét a DSE első rövidzárlatának említik a szerzők, majd jött az első világháború, az anyaországtól való elszakadás, ami Dunaszerdahely sportéletét is megviselte. A DSE 1919-ben ott folytatta, ahol a háború hajnalán abbahagyta, de az akkori szlovák és szlovákiai magyar futballszövetség bajnokságaiban nem bukkant fel. Mindössze kupa- és barátságos mérkőzéseket játszott. 1920-ban a kis létszámú érdeklődés miatt az egyesület közgyűlését sem tudták megtartani, a következő évben még pénz sem jutott a sportra város költségvetéséből. Ebben az évben egy kuglimeccs és a nagylégiekkel oda-vissza alapon lejátszott focimeccs volt a teljes sportműsor a városban. Aztán 1922-ben „a város hagyománytisztelő vezetősége visszaállított a DAC elnevezést.” Hogy mikor volt először a dunaszerdahelyi sportegyesület DAC, arról nem írnak.
Nem is írhattak, amit Tomi Vince Hány éves a DAC? című írása is jelez (2003. december 11., Könyvjelző – az Új Szó melléklete). „Nehezményezi, hogy a szerzők, nem tudni miért, nem dokumentálták a klub megalakulásának idejét és körülményeit. Nem is dokumentálhatták. Ugyanis 1910 előtt nem volt szervezett labdarúgás Dunaszerdahelyen” – olvasható abban a levélben, melyet Böröczky József, a komáromi labdarúgás alapos kutatója fogalmazott meg, és honlapunknak még évekkel ezelőtt eljuttatta sorait.
Tehát valószínűleg az történt, hogy a képviselő-testület területátadási döntését vették alapul, mikor a DAC alakulását évszámban rögzítették.
Minden más nyomot, utalást szívesen fogad honlapunk a címlapon található Kapcsolat oldalon.

Sporttörténeti adalék, hogy a dunaszerdahelyi egyesületet a két világháború között 1933-tól DTC, 1942-től DLE (Dunaszerdahelyi Labdarúgó Egyesület), majd a II. világháború után megint DAC néven jegyezték. Apró, időnként változó toldalékokkal napjainkig ezt a nevet viseli.