/, Sportmúlt/Bugár Imre negyven éve világbajnok

Bugár Imre negyven éve világbajnok

Az első atlétikai világbajnokságon avatták a férfi diszkoszvetés első világbajnokát is, aki nem más, mint a csallóközkürti dalia, Bugár Imre (szül. 1955). Mindez 1983. augusztus 14-én történt Helsinikiben, tehát negyven évvel ezelőtt. A tekintélyes termetű atléta Prágában lett nagy versenyző, családjával máig ott él.
Négy emlékmorzsa a helsinki diadalról.

Az aranydobás és Delis idegeinek pengetése
Első kísérlete 67,48 méter. Amikor másodszor lép a ketrecbe, pörög néhányat, aztán kezéből 67,72 méterre száll a diszkosz. Ez volt az aranydobása, biztonsági kísérletnek szánta, világbajnoki címet ért. Innentől már csak élvezi a versenyt: Tanácsokat osztogat cseh versenyzőtársának, Valentnak, szurkol a négyszázas női futóknak, és ráijeszt szundikáló ellenfelére, a kubai Delísre. „Ötödik dobásával harminchat centire megközelített. Láttam, hogy az árnyékban pihen, és összpontosít az utolsó kísérletére. Miközben észrevettem, hogy a közelben vannak a záróünnepségre előkészített hangszerek. Odamentem a dobhoz, és néhányszor ráütöttem. Delis felkapta fejét, s azt kérdezte: mi van? Semmi, csak pengetem az idegeidet, válaszoltam” – árulta el Bugár egy interjúban

Amikor a kemény fiú is elérzékenyül
„Csodálatos érzés, amikor hetvenezer ember hallgatja azt a himnuszt, amit a tiszteletedre játszanak. Ott állsz a dobogó legfelső fokán, minden tehertől megszabadulva azokra gondolsz, akik otthon vannak – a feleségre, az edzőre, a szülőkre, mindenkire, aki segített. Ilyenkor a kemény fiú is elérzékenyül, megjelennek a könnyek a szemében. Azt az érzést nem lehet leírni. Néha napokig tart, amíg felfogod, mi történt. Például akkor, amikor hatezer ember vár rád a prágai repülőtéren. Azok, akik általában a futballistákat és a jégkorongozókat szokták fogadni, akkor meg egy atléta tiszteletére tették mindezt” – évek múltán is ez jut az eszébe, sőt nagyobb dolognak tartja a vb-címet, mint az olimpia ezüstöt.

Versenyzői pályafutása csúcsa
„Formában voltam Helsinkiben, felszabadultan versenyeztem. Ez versenyzői pályafutásom csúcsa, Mert nyolcvannégyben, mikor meg akartam nyerni az olimpiát, arra nem vittek ki. Habár a moszkvai ötkarikás ezüst is jó, de az arany az arany” – rakta a helyére a helsinki sikerét.

Csallóközkürtön még nagyobbat dobott
Világbajnoki győzelme után tíz nappal Csallóközkürtön ünnepelték, a sportpályán felállított dobókörből vb-teljesítményénél másfél méterrel messzebbre szállt kezéből a diszkosz. „Csináltak a tiszteletemre egy versenyt. Készítettek dobókört is, csak kevés cementet tettek bele, mert nagyon porolt, 1983. augusztus 24-én történt, és 69,36-t dobtam, ami nagy eredmény volt akkoriban” – emlékszik csallóközi csúcsteljesítményére.

Ki Bugár Imre?
A férfi diszkoszvetés első világbajnoka (1983. Helsinki), olimpiai ezüstérmes (1980, Moszkva), Európa-bajnok (1982, Athén). Háromszoros olimpikon. Pályafutása legnagyobb formájában nem utazhatott ki a Los Angeles-i olimpiára (1984), mert az akkori szovjetbarát szocialista országok többsége – köztük Csehszlovákia is – bojkottálta a játékokat. Cseh(szlovák) csúcstartó: 71,26 m (San Jose, 1985. május 25.). Csallóközkürtről származik, 1974 óta Prágában él, 1995-ben negyvenévesen vonult vissza. Azóta a prágai Dukla sportklub nemzetközi osztályán dolgozik.

(Forrás: Új Szó, szlomasport-archívum)

2023-08-17T18:56:40+00:002023.08.17.|Kategória: Címlap, Sportmúlt|Sportág: |