2006-ban doppingvád érte Bugár Imrét, éppen akkor, amikor a szociáldemokraták szenátorjelöltje volt a cseh törvényhozásba. A csallóközi származású diszkoszvető Európa- és világbajnok sem előtte, sem utána nem került ilyen helyzetbe. Feltételezhető, hogy politikai ellenlábasai indították ellene a támadást. Akkor készültek vele az alábbi interjúk.

Teljesen tisztának tartja magát, pozitív tesztjéről most hall először a világbajnok

Doppingvád a legendás Bugár Imre ellen

Öles betűkkel közölte tegnapi számának címoldalán a cseh Mladá fronta Dnes, hogy Bugár Imre diszkoszvető legenda is doppingolt. Egy nyilvánosságra került titkos dokumentumból derült ki, hogy az 1987-es világbajnokság előtt pozitív doppingtesztje volt a csallóközkürti származású sportolónak. A lap szerint szervezetében annak idején metandiedon nevű anabolikus szteroidot találtak. Szakértők szerint ez a tiltott szer a szocializmusban közkedvelt volt a sportolók körében.

Bugár Imre állítja, hogy doppingesetéről most hallott először. „Aki akarta, szedhette a szereket, de én nem tartoztam közéjük. Száz százalékra állítom: biztosan tiszta voltam” – nyilatkozta lapunknak, s azt is elmondta, fölöslegesnek tartja csaknem húsz év elteltével előhúzni a doppingdossziékat. Az időzítésben közrejátszhat, hogy Csehországban szenátorválasztási kampány zajlik, s ebben Bugár Imre is érdekelt. Ő a szociáldemokraták színeiben indul, a Mladá fronta Dnes pedig ODS-orientáltságú napilap, s a politikai csatározásokban nyilván kapóra jön az egyik ellenjelölt lejáratása.

Egyébként az államilag irányított doppingolás Csehszlovákiában nem új keletű téma, már korábban nyilvánosságra kerültek bizonyos részletei, titkos dokumentumokkal most huzakodnak elő először. A cseh napilap naponta adagolja a feltárt újdonságokat. Mára azt ígéri, hogy külön mellékletben jelenteti meg a csehszlovák doppingolás néhány bizonyítékát, s anyagokat közöl arról is, hogyan keveredett Bugár Imre az élsportolók rákfenéjének kelepcéjébe.

J. Mészáros Károly

(Megjelent,Új Szó, 2006. augusztus 16.)

 

 

Bugár Imre fölösleges időzítésnek véli a központilag irányított csehszlovákiai doppingolás újbóli felelevenítését

Először hallott a pozitív tesztjéről

Hitelesnek vélt dokumentumok közlésével sorozatban eleveníti fel a korábban már nyilvánosságra került, központilag irányított csehszlovákiai doppingolás valóságszeleteit a cseh Mladá fronta Dnes című napilap.

A múlt század hetvenes–nyolcvanas éveibe visszanyúló, a kommunista párt s az akkori kormány tudomásával és támogatásával zajlott tevékenység főszereplői a sportolók voltak, de a háttérben meghúzódtak az edzők, akiknek nevét is felsorolja a lap. Ebben az időszakban Bugár Imre is az ország sztársportolói közé tartozott, s tegnapi számában arról ír a cseh lap, hogy 1987-ben a csallóközkürti származású diszkoszvető világbajnok pozitív doppingtesztjét is eltitkolták, s mára újabb részleteket ígér. A Prágában élő egykori diszkoszvetővel először hétfőn este sikerült beszélnünk.

Mit gondol a megjelent cikkről?

Fölöslegesnek tartom a húszéves dolgok előhúzását. Engem nem érdekel, de kénytelen vagyok vele foglalkozni, mert sorban telefonálnak az újságírók, és kérdezősködnek. Felhívott a sorozat egyik írója is, és közölte, rólam is van írásos bizonyítéka. Most láttam először ilyen papírt, mármint arról, hogy egy hónappal az 1987-es világbajnokság előtt nekem is volt pozitív doppingtesztem, de eltitkolták. Mondtam neki, megnézheti a hadseregben, a Duklánál vezetett orvosi dokumentációmat, hogy akkor éppen kórházban feküdtem, negyvenegy fokos lázban. Az is kiolvasható belőle, hányszor voltam doppingvizsgálaton, s milyen eredménnyel. Miután felépültem a betegségből, s újabb versenyen megdobtam a 64 métert, akkor vált nyilvánvalóvá, hogy utazhatok a római vb-re.

Ha nem érintett benne, akkor miért húzhatták elő az ügyet?

Nem tudom, csak sejtem, hogy összefügghet a szenátorválasztási kampány rajtjával. Nevem ugyanis szerepel a jelöltek között, mégpedig a szociáldemokraták listáján.

Valóban igaz, mint ahogy a cikk állítja, hogy rögtön kirúgták a válogatottból azt az élsportolót, aki elutasította a tiltott szereket?

Erről nem tudok. Senkiről sem, aki így járt volna. Aki akarta, szedhette a szereket, de én nem tartoztam közéjük. Száz százalékra állítom: biztosan tiszta voltam, nem doppingoltam.

Edzőnevek is megjelentek a cikkben, s a dokumentumokból idézve jó volt az együttműködés Dajbychhal, Brychhel, Fojttal és Kváčcsal. Önt ki edzette akkor a prágai Duklában?

Miloslav Vlček.

Ha jogtalanul megvádolnák doppingügyben, jogi útra terelné az ügyet?

Engem már nem érdekel, mi történt akkor. Nem szeretnék vele foglalkozni. Miért most húzzák elő? Nem tartom tisztességesnek azokkal szemben sem, akik már nem tudnak védekezni. Ismétlem: húsz év elteltével fölösleges előhuzakodni vele.

 

Tegnap újra felhívtam, miután a cseh napilap címoldalán öles betűkkel hozta a hírt, hogy Bugár Imre atlétalegenda is doppingolt. Többszöri kísérletre sikerült elérnem, éppen Jiří Paroubek cseh miniszterelnöknél volt, de nem utasította el a válaszadást.

Megjelent a konkrét doppingvád is. Állítólag pozitív tesztje volt a már említett 1987-es vb előtt. A cikk szerint szervezetében metandiedont, vagyis anabolikus szteroidot találtak. Ehhez mit szól?

Semmit. Nem érdemes kommentálni, hiszen két funkcionárius leveléről van szó. Az nem bizonyíték.

Többen is megszólaltak az összeállításban, és beismerik, hogy részük volt a doppingolásban. Elképzelhető, hogy idővel ön is többet elmond?

Nincs mit hozzátennem. Hetedik lettem a római világbajnokságon, tiszta voltam a doppingvizsgálaton, s nem győzöm hangsúlyozni, hogy már mindent elmondtam.

Az MF Dnes még nem zárta le a csehszlovák doppingdossziét. Mára külön mellékletet ígér, melyben az egyik téma az lesz, hogy dokumentumokkal bizonyítják azt, miként keveredett Bugár Imre a dopping világába. Mit tesz majd, ha ez is napvilágra kerül?

Nem tudom. Meglátom, mi lesz benne, s akkor majd hozzászólok. Délelőtt már hívhat.

J. Mészáros Károly

(Megjelent, Új Szó, 2006. augusztus 16.)

 

Bugár Imre szenátorjelölt és a kikapcsolt magnó

Nem izgatja a doppingügy

Külön mellékletben boncolgatja a tegnapi Mladá front Dnes a csehszlovák dopping világát, s összeállítását interjúkkal, megszerzett titkos dokumentumok közlésével egészítette ki. Köztük van az is, amely arról árulkodik, hogy a csallóközi származású Bugár Imre diszkoszvető világbajnoknak az 1987-es vb előtt pozitív volt a doppingtesztje. Legalábbis ez áll a titkos ellenőrzésről szóló jelentésben, amelyet 1987. szeptember tizenhatodikán küldött az illetékes orvosnő az akkori sporthivatal második emberének. Interjút is közöl a lap Bugárral, de abban ugyanaz az álláspont ismétlődik meg, amit lapunkban tegnap közölt beszélgetésben mondott, vagyis tisztának tartja magát, és most hallott először a doppingtesztről. Ismét megszólítottuk a volt diszkoszvetőt, hátha mond valami újat.

Mit kezd ezután?

Semmit nem teszek. Fölöslegesnek tartom. A vb-n tiszta voltam, s nem izgat az ügy.

És az interjúban közöltek?

Ez még enyhébb, amire számítottam. Minden benne van, leszámítva azt, hogy nem írta bele a szerző, miért kapcsoltam ki a magnóját. Közben ugyanis közölte velem, mondhatok bármit, ő úgy is azt tesz a cikkbe, amit akar. Akkor meg nincs miről beszélnünk, gondoltam, és befejeztem társalgásunkat.

Mikor kedden hívtam, Paroubek miniszterelnöknél volt. Szóba került a doppingesete is?

Persze hogy. De semmi elmarasztalás nem hangzott el. Csak annyit mondott: „A negatív reklám is jó reklám.”

Nem befolyásolja szenátorjelöltségét, hogy doppingolással vádolják?

Nincs hatással rá. Kedden volt a hivatalos bemutatásunk. Én a 37-es választási körzetben, ami voltaképpen a teljes Jabloneci járás és a Semilyi járás fele, a szociáldemokraták színeiben, de nem tagként indulok. S Jiří Paroubek lesz országos méretekben a kampányfőnökünk.

J. Mészáros Károly

(Megjelent, Új Szó, 2006. augusztus 17.)