Gyászol a dél-szlovákiai futótársadalom. Akik követték, akik ismerték, akik tanácsaiból, példaképéből merítettek – mindannyian. Bögi Sándor (1952–2024) a falu furcsájaként létezett évekig, mígnem világraszóló tettekre váltott a futókilométerek világában. A leghosszabb és legtovább tartó kihívások vonzották. Olyanok, melyekre nem elég az edzés, az erőnléti meg egyéb felkészülés, arra is oda kell figyelni, hogy mivel pótolja az ember a szervezetében fogyófélben levő létfontosságú anyagokat. Mint egy két lábon mozgó élő laboratórium. Megtalálta helyét ebben a világban, ranglisták élére jutott, világcsúcsokat adott át a múltnak.
Gyakran felbukkant a dél-szlovákiai futóversenyeken is. Futva edzett egyet a többiek között, találkozott velük, átadott nekik valamit tapasztalataiból. Felpörgette a médiát is, amely felkarolta őt. Cikkek, riportok sora jelent meg róla nemegyszer. Jómagam is számtalanszor faggattam és hallgattam a kiváló futóegyéniséget. Keményen ragaszkodott a tényekhez, azokat tálalta és nem mást, fellegekbe repülve. Legfeljebb csak hozzáfűzött valamit.
Ezért megdöbbentett, amikor tavaly megtagadta a nyilatkozatot, pontosabban illedelmesen megköszönte, de nem kívánta, hogy írjak róla, világraszóló teljesítményeiről. Mikor kapcsolatba léptünk, semmi jele nem volt ennek. Azt mondta, várjunk meg még egy fontos versenyt, s aztán összefoglaljuk a futóévet, mint korábban annyiszor. Aztán mikor jelentkeztem, hogy időpontot egyeztessünk, azt nem tartotta időszerűnek, s akárcsak más kollégámnak, nekem sem akart az eltelt időszakról beszélni, egyszeriben nem tartotta fontosnak a nyilvánosságra kerülést, mondván, neki elég, hogy a ranglisták mindent elárulnak. Maradt még egy vélt ütőkártya a kezemben, hátha azzal meggyőzöm. Évekkel ezelőtt összegyűjtötte futó énjéről, amit fontosnak tartott, és elküldte nekem, hadd kezdjek vele valamit, ha már sporttörténet-kutatással is foglalkozom. Most sorra kerülhetett volna, de nem. Szó sem lehet róla, mert, mert, mert… Tiszteletben tartottam a döntését, és elbúcsúztunk azzal, hogy továbbra is figyelem versenyzői pályafutását, és honlapom Krónikájába ragadom ki újabb sikereit. Már ez sem jön össze, mert Bögi Sándor, ismertebben Bögi Alex időközben más ultrahullámhosszra váltott. Olvasom ismerőinek a bejegyzéseit a közösségi médiában, és velük együtt sajnálkozom. Míg ők főleg a futót és embert, én – nem futóként – a tényekhez könyörtelenül ragaszkodót, a kibírhatatlannak tűnő kihívások átélőjét is elvesztettem benne.
Sanyi, nehéz ezzel a valósággal szembenézni, bár tudom, hogy nem a Te döntésed volt.

J. Mészáros Károly

Bögi Sándor számtalan saját és róla szóló nyilatkozatból kora (72) számainak jegyében hetet gyűjtöttem össze, két megmásíthatatlan tényanyagot csatolva hozzá.

1. Az első szlovákiai jelentkező
2006-ban először kapcsolódott be Pozsony az addig Bécs és Budapest között zajló szupermarathonba, melynek 17. felvonása közeledett. Összesen 345 kilométert tettek meg az indulók. Futva, kerékpáron vagy görkorcsolyán. „A vásárúti Bőgi Sándor, ismert dél-szlovákiai távfutó az első szlovákiai jelentkező. Már javában készül a maratonra” – árulta el hetekkel korábban Asványi László szlovákiai főszervező.

2. Győztes fertődi dupla
2007-ben immár ötödször állt rajthoz, másodízben végzett az élen a két szomszédos országot, Magyarországot és Ausztriát összekötő versenytávon. A XI. Fertő-tó kör nagy kihívást jelentett az öt ország képviseletében összesereglett közel száz futónak. „Tavaly korosztályomban, az 50–60 évesek mezőnyében 14 óra 5 perces teljesítménnyel végeztem az élen. Idén több mint negyedórát sikerült lefaragnom eddigi legjobb időeredményemből, 13 óra 48 perc alatt értem célba. Ezzel az idővel abszolút sorrendben a negyedik helyezett lettem. Az első versenynapon elsősorban az erős ellenszél, másnap viszont a tikkasztó hőség volt a legádázabb ellenfelünk” – értékelte teljesítményét a csallóközi vasember.

Megszámlálhatatlan számú kilométerek voltak a lábában

3. Korosztályos világcsúcs Balatonfüreden
2012-ben a nemzetközi hatnapos futóversenyen a második napon a balatonfüredi versenyigazgató azzal a kérdéssel fordult hozzá, hogy lenne-e kedve megdönteni a korosztályos világcsúcsot a 48 órás futásban. Részeredményei alapján ugyanis jó esély kínálkozott a csúcsjavításra. „Erre azt válaszoltam, hogy én hatnapos futásra készültem fel, nem akartam fejtetőre állítani a taktikát, a stratégiát. A harmadik versenynapon arról tájékoztattak a szervezők, hogy világ)csúcsközelbe kerültem. Ekkor viszont már nem teketóriáztam, mindent beleadtam, s előbb 691,242 méterrel az általam egy éve felállított szlovák csúcsot, majd nem sokkal később 706,500 méteres teljesítménnyel az angol Richard Brown világrekordját is megdöntöttem. Amikor a 60–64 éves korosztályban másfél kilométerrel túlszárnyaltam az eddigi legjobb eredményt, kiszálltam a versenyből. Az utolsó órában már csupán két percet töltöttem a pályán. Az erőnléttel ugyan nem volt gondom, de lélekben képtelen voltam feldolgozni a kimagasló sikert. Euforikus hangulatban fogadtam a gratulációkat” – elevenítette fel a párját ritkító eredményt.

4. Tripla a Spartathlonon
2012-ben a hatvanéves dunaszerdahelyi ultrafutó sorozatban harmadszor ért célba a világ egyik legnehezebb futóversenyén, a Spartathlonon. A csallóközi korosztályos világcsúcstartó ezúttal 35:47:32 óra alatt teljesítette a 245,5 kilométeres távot. „Boldog vagyok, hogy harmadízben is megérintettem Leonidász király szobrát, s immár háromszoros spártai hősként került a nevem a viadal krónikájába. Ilyen sikerlistával kevesen büszkélkedhetnek” – nyilatkozta.

5. Rekordok az ezüstcímkés barcelonai versenyen
2015-ben Barcelonában zárta le pályafutása legsikeresebb évét. Tizenkét óra alatt 89,914 km-t, huszonnégy óra alatt pedig 129,786 kilométert futott le, mindkét eredmény a hatvanévesek között (M60) új szlovák rekord. „Örülök, hogy ultrafutó barátom révén rajthoz állhattam a jótékonysági versenyen, amely az izomsorvadásban szenvedők megsegítését szolgálta. Ebben az évben négy ezüstcímkés ultraversenyt jegyeztek a világon, az egyik a barcelonai volt. Nagy dolog számomra, hogy indulhattam életem első ilyen rangú viadalán, korábban csak a bronz fokozatúakra jutottam el. Az is mérföldkő volt, hogy először futottam ultraversenyt atlétikai pályán, igaz, nem az olimpiai stadionban. Rekordért utaztam, s ezt maradéktalanul sikerült is teljesítenem” – fogalmazott boldogan.

6. Három távon tarolt Kladnóban
2018-ban ismét feltűnt Kladnóban, a cseh 24 órás ultramaratoni futóbajnokságon. Külföldiként egyedül állt a dobogón, korosztályában mindhárom időmérésnél (6, 12, 24 óra) a legjobb volt. „Nyolcadszor indultam ezen a versenyen, élvezve a főszervező baráti meghívását. A 66 futó között tizenketten voltunk külföldiek, mindannyian egy kilométeres körpályán haladtunk. Korosztályomban elejétől kezdve vezetve végeztem az élen, 22 kilométeres előnnyel. Déltől délig tartott a futás a nagy melegben, sokszor esett, párás, fülledt volt a levegő. Mivel a frissítőállomásokon vegetáriánus étrendhez volt élelem, ezért külön vettem magamnak elég más fajta harapnivalót is. Különösebb probléma nélkül ment a huszonnégy óráig tartó futás. Hiányzott azonban a motiváció, fejben még nem voltam teljesen ott, ahol szeretném” – mondta a negyedik Spartathlononjára készülve, amiből aztán nem lett semmi.

7. Elsőként nevezett, utolsóként ért célba
2021-ben a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozás által kiváltott újítással tarkítva rendezték a futók és a kocogók hagyományos bősi randevújának hetedik felvonását. Nóvumnak számított, hogy mindenki annyit futhatott, amennyit csak akart. Mi több, az időpontot is hétvégi elfoglaltságához szabhatta, ugyanis a szervezők szombat reggel héttől este hétig várták a résztvevőket. „A kilométeradagok kapcsán meg kell említenem a spártai hős, Bögi Sándor teljesítményét, ő közel hetvenévesen nyolcvanhat kilométert futott. Elsőként nevezett, utolsóként ért célba. Néhány ivószünetet leszámítva közel tizenegy órán át volt mozgásban. A veterán ultrafutó kitartása példaértékű, őt is különdíjjal jutalmaztuk” – méltatta Bögi Sándor helytállását Király Mátyás főszervező.

Plusz két ténycsokor

Az egyik versenyen (balról)

1. Legnagyobb futóérdemei

O Háromszoros spártai hős, háromszor teljesítette a világ legjelentősebb ultraversenyét, a görögországi Spartathlont. A harmincadik kiíráson ő volt a legidősebb, akinek ez sikerült, Spárta városának elöljárósága pedig a város díjával tüntette ki.

O A 2004–2014-es időszakban több mint 30 különböző rekordot ért el, ebből 23-at aszfaltos (kör)pályán, 7-et pedig fedett pályán.

O Szlovákiából elsőként ő teljesítette a Bécs–Pozsony–Győr–Budapest közti versenyt 2006-ban, majd még kétszer.

O Első szlovákiaiként körbefutotta a Balatont.

O Szlovákiát képviselve háromszor futott a Világkupán 48 órás fedett pályás versenyen.

O Balatonfüreden a hatnapos futáson 2011-ben megfutotta az abszolút szlovákiai csúcsot 691 km-rel.

O 2012-ben megdöntötte Richard Brown 705 km-s korosztályos (60–64 évesek) világcsúcsát 706,5 km-rel a 48 órás futásban.

O 2014-ben a korcsoportos világranglista első helyén végzett.

2. Az utolsó bejegyzések róla a www.szlomasport.sk Krónikájában

2023 júliusába utoljára tűnt fel a neve az egyedülálló krónikasorokban

8–9. 24 órás ultramaratoni futás, Komjatice, M70-es korosztály: 3. Bögi Sándor (szlovákiai) 154 km 211 m – szlovák csúcs, 2023-ban a korosztály hatodik legjobb eredménye a világon.

28–29. 48 órás ultramaraton-futó Világkupa-verseny, Kladno, M70-es korosztály: 1. (abszolút sorrend: 4.) Bögi Sándor (szlovákiai) 264 766 m – szlovák csúcs, M70-ben 2023-ban a világon második legjobb eredménye, Európában a legjobb.

(Forrás: Új Szó, parameter.sk, szlomasport-archívum)