Végre a világhírű Hypo Niederösterreich csapatában dobálja a gólokat Tóth Erzsébet. Betalált új csapata első BL-meccsén, s az osztrák bajnokságban is rendszeresen eredményes. Nem akárkiről van szó, képességei alapján már tíz éve Ausztriában játszhatott volna. Ötször volt az év női kézilabdázója Szlovákiában, az utóbbi két évtized egyik kulcsfigurája időszerű klubjában és a szlovák válogatottban. Csallóközaranyosról indult. Anyaegyesületét már tizenéves fejjel elhagyta, s hosszú pályafutásának legújabb állomása pedig a nyolcszoros BL-győztes és harminckilencszeres osztrák bajnok. Szülőfalujából először Eperjesre röppent ki, ott nem sokat játszott, és átkerült Nagymihályba, ahol leghosszabb és legszebb kézilabdázói éveit töltötte. Volt ebben számos bajnoki és kupasiker, nemzetközi mérkőzés, sőt játékossztrájk és egy rövid debreceni kiruccanás is. Keletről Vágsellyére (Slovan Duslo) vezetett Böbe útja, ezután a Bánovce nad Bebrevou mezét húzta magára. Következtek a csehországi állomások: két év Porubán és ugyanannyi Zlínben. Több a  Sztorik, történetek, esetek rovatban.

 

 

Tóth Erzsébet a szlovákiai női kézilabda nagy alakja, amiről a hazai szakma elismerése is árulkodik: 2003-ban, 2004-ban és 2005-ben, majd 2010-ben és 2011-ben választották az ország legjobb játékosának. A többi évben is ott volt a legjobbak között, rengeteg gólt dobott klubcsapatában és a válogatottban egyaránt. Csehországnál messzebbre azonban nem jutott, bár számos külföldi csapatban megállhatta volna a helyét. Rövid debreceni kinnléte és a csehországi légióskodás után került a Hypóba.

Két gyereke van, Attila már felnőtt, Barbara hat múlt.

És anyuka harminchét évesen a Bajnokok Ligájában lövi a gólokat. Legutóbbi klubja, a Zlín nem akart tőle megszabadulni, sokáig saját játékosának tekintette, mígnem a két klub megegyezett (a részleteket titkolják), mert Bőbe nem akart visszamenni Zlínbe. Most már Ausztriában légióskodhat...

 

Kapcsolódó írások:

 

Tóth Erzsébet klubmezei

 

Tóth legfurcsább gólja