Koday (jelenleg Németh) Lívia, Tóth Erzsébet és Oguntoye Viktória után Bízik Réka (szül. 1991) is az Év női kézilabdázója lett Szlovákiában.
A HC DAC naszvadi bölcsőből indult balszélsője, a szlovák válogatott csapatkapitánya hosszú évek óta kézilabdázik felváltva Szlovákiában és Magyarországon. Magára húzta eddig a Nesvady/Imeľ, az Audi Győr, a Cornexi Alcoa Székesfehérvár, a Siófok KC, az UDHK Nitra, a Slovan Duslo Šaľa, az Érd HC és a Mosonmagyaróvár KC SE mezét is. 2023-ban szlovák bajnok lett a dunaszerdahelyi csapattal, s előtte pedig ugyanazzal az együttessel megnyerte a cseh–szlovák bajnokságot, a Mol Ligát. Szinte ráadásképpen hirdették ki 2022 legjobb női kézilabdázójának Szlovákiában, emellett a legjobb balszélsőnek is megválasztották. Ő a negyedik az itteni magyarok közül, aki kiérdemelte ezt az elismerést.

Csallóközi kapus elsősége
A sort a diósförgepatonyi Koday (jelenleg Németh) Lívia nyitotta meg 2002-ben. Bombameglepetésként érte az ankétgyőzelem: „Azt ugyan mondogatták, hogy az első hétben leszek, de nem gondoltam a győzelemre. Mindez csak akkor vált nyilvánvalóvá, amikor egymás után hívtak a kíváncsi újságírók. Akárcsak a legtöbb sportoló én sem azért dolgoztam, edzettem, hogy megszerezzem ezt a címet. Mindig a következő mérkőzésre összpontosítok, azon szeretnék minél jobban helytállni. Annál nagyobb öröm számomra a mostani ankétgyőzelem” – nyilatkozta az akkor Vágsellyén a bajnokcsapat mezében védő csallóközi kapus.

Böbe ötször az ankét élén
Aztán Tóth Erzsébet (Bőbe) évei következtek: egymás után háromszor (2003, 2004, 2005) volt az Év női kézilabdázója, de ezzel még nem fejezte be a Csallóközaranyosról indult irányító-átlövő, aki Morvaországban él, mert még egymás után kétszer (2010, 2011) lett ankétgyőztes. Egy 2020-ban készült terjedelmes interjúban erre is kitért. „Büszke voltam rá, nagyra voltam tőle. Ez mindenkire érvényes, aki ezt kiérdemli. Látja, hogy van értelme annak, amit csinál. És hajt tovább. Mert az ankétgyőzelem nem elég, mindig folytatni kell. Menni a cél után, mert újabb sikerekre vágyik az ember. Nem sokan vagyunk, akik átéltük azt az örömöt, hatalmas büszkeséggel jár. És utána sincs megállás” – mondta a nyolcvanötszörös volt válogatott játékos, aki négyszázötvennél több gólt dobott címeres mezben

Itthon jobban szem előtt volt
2020-ban a Párkányból indult Oguntoye Viktória volt az Év női kézilabdázója. „Nagyon örülök ennek az elismerésnek. Meglepett, hogy két kategóriában is győztem. Mindenkinek köszönöm, aki rám szavazott. Vélhetően ez azért történt, mert itthon jobban szem előtt vagyok, mint korábban Magyarországon” – hangzott a HC DAC kapusának néhány mondata közvetlenül a díjátadón.

Bajnoki aranyak után ankétgyőzelem
Bízik Réka ankételsősége 2022-re esik. „Nyilván egy nagyon jó szezont zártunk, és a jelöltek között – Lancz Barbora, Oguntoye Viktória, Patrícia Wollingerová és Adriána Holejová – egyedül én voltam tagja aktuális bajnokcsapatnak. Úgyhogy lehet, hogy volt benne szerepe a sikereinknek. Nem mondanám, hogy egy fokkal jobb szezonom volt, mint a korábbi... Az egyéni teljesítményemmel kapcsolatban nem éreztem így, de az ilyen ankétokon ez talán mindegy is. Az, hogy címeket nyertünk, egyénileg is úgymond jobban kifizetődött. És persze az elsőségek nekem is sokkal többet számítottak, mint az, hogy én hogyan játszok” – válaszolta az ankétgyőzelme utáni interjúban a dunaszerdahelyi bajnokcsapat egyik meghatározó alakja.

(Források: Új Szó, Šport)