/, Sportmúlt/Baka Bős focifogságában

Baka Bős focifogságában

Nem egy település fociklubja már betévedt a fakócsapatok csapdájába. Egy ilyen eset történt a múlt század kilencvenes éveinek végén a Dunaszerdahelyi járásban fekvő Bős és a szomszédos falu, Baka egyesülete között. Utóbbinak végül csak a jogalanyiság visszaszerzésével nyílt ki a kapu a feljutás felé, mert Bős fogságban tartotta. Nem a szó szoros értelmében, hanem azzal, hogy a bősi B csapatként szereplő bakai gárda két alkalommal sem léphetett magasabb osztályba, mert bősi A csapat is ott játszott, s azt meg nem engedte meg a versenykiírás, hogy egy klub két együttest szerepeltethessen egyazon osztályban. Történt ez az 1998/1999-es és az 1999/2000-es évadban, amikor Baka megnyerte a kerületi V. liga déli csoportját, de mindkétszer a mögötte végző gárda ment feljebb.
Elfogyott a bakaiak türelme, de jó ideig nem találtak kiutat a kialakult helyzetből. „Aztán a 2000/2001-es bajnokság megkezdése előtt pár nappal Somogyi Iván hozta a várva-várt hírt – a bakai labdarúgó-szakosztály visszakapta jogalanyiságát, és az új idényben eredeti nevén – FC BAKA, szerepel az együttes az V. liga déli csoportjában” – olvasható a helyi futball hetvenedik születésnapjára megjelent könyvben.
Somogyi Iván csapatvezető visszaemlékezéseiben a részletekre is rávilágít: „Már egész évben intéztem a FK Baka név visszaállítását, ami nem volt egyszerű, mert az újjáalakult csapatnak a futballszabályok szerint a járási legalsóbb osztályban kellett volna kezdenie. Minden erőfeszítés után 2000 nyarán visszakaptuk az FK Baka nevet, és ami még a legfontosabb volt: maradhattunk az V. ligában!”
De a feljutás még további két évadig váratott magára, ám ez egy más történet.

(Forrás: Plavy Dezső, Sárkány Imre: Hetvenéves a bakai labdarúgás, szlomasport-archívum)

2024-05-23T20:15:16+00:002024.05.23.|Kategória: Címlap, Sportmúlt|Sportág: |