/, Sportmúlt/Az ökölvívás évtizedei Komáromban

Az ökölvívás évtizedei Komáromban

Nyolcvanhét éve bokszolnak Komáromban. 1937-ben Visky József Nagyszombatból vitte a Duna-parti városba az ökölvívást. Hencz Józseffel és Holderik Lászlóval kezdtek gyakorolni Lovász szabómester udvarán. A KFC-ben létrehozott kis klubban szerény körülmények között indult a bunyó.

Megszámlálhatatlan bajnoki cím
Az első klub neve Levente volt, és az egyik kaszárnyában működött. Innen indult a város egyik legsikeresebb sportága. Azt tán senki sem tudja, hogy hány országos bajnoki címet gyűjtöttek a klub öklözői, összegző adat nem létezik. Vannak azonban olyanok, akik kihagyhatatlanok az ökölvívók hosszú sorából. A krónika Dalos, Tadanai, dr. Turai, dr. Tót, dr. Till, Szabó Gyula, Glič, Imely, Viskupič, Boncsek és Hornig nevét említi. És másokét, akik nem maradhatnak ki a visszapillantásból.

A II. ligában
A II. világégés után Belka János indította újra a bokszot a városban. A klub előbb KAC, majd FC Komárno néven tevékenykedett. 1949-ben beneveztek a regionális bajnokságba, de már Škoda Komárno néven. És ezt 1953-ban meg is nyerték, s feljutottak a II. ligába, amely a csehszlovák érában a legrangosabb csapatbajnokság volt a mai Szlovákia területén. Az évtized végére hanyatlásnak indult Komáromban az ökölvívás, visszaesett a csapat a regionális bajnokságba.

Csúcsok, elsőségek
A múlt század hatvanas évei újra a felemelkedés jegyében teltek. Legjobbjaik egyéni bajnoki címekkel és csapatbajnoki sikerekkel tűntek ki. 1961-től a hajógyári Spartak egyik szakosztályaként tevékenykedtek az ökölvívók. 1978-ban létrehozták a ČSPD Prístav klubot, amely az utánpótlás nevelésére szakosodott. Erre az időszakra esik a Szlovákia Nagydíja nemzetközi verseny, Európa- és világhírű öklözőkkel a mezőnyben. 1979 és 1990 között rendre lezajlott Komáromban. 1991-től önálló klub lett a Spartak ökölvívó-szakosztálya. A 2000-es évek elején újabb szerkezeti változás állt be a komáromi ökölvívásban: Ferenczi edző ifijei az ŠKP Spartak Duklából a BC Dunaj Romba léptek át, hogy külön foglalkozhassanak a sportág iránt érdeklődő roma fiatalokkal. Ebben az időszakban hosszú kihagyás után újra megjelent a csapat a cseh-szlovák bajnokságban, melyet meg is nyert. 2001-től a nők is elkezdtek bokszolni Komáromban. Itthon csapatban a legsikeresebb év 2004 volt a Spartakban. Ekkor megnyerték az extraligát, ami akkoriban a legerősebb mezőnyű szlovák csapatbajnokság volt. S még egy apró kitérő: Győrfi György edző a komáromi Cápák csapatával 2012-ben első lett a Boxing-ONE közép-európai amatőr csapatbajnokságban, komáromiak is öklöztek védencei között, de a legtöbben magyarországi bunyósok voltak sikeres együttesében.

Jády Károly, Győrfi György...
A komáromi boksz nagy alakjainak az egyike Jády Károly (1937–2006) volt. Ő nemcsak egyesületi edzőként tevékenykedett, hanem még szövetségi kapitány is volt, sőt a szlovák profi szövetséget is vezette. Győrfi György (1946–2022) öklözőként is a legjobbak közé tartozott, majd kiváló utánpótlás-nevelő edzővé vált, szinte haláláig ott volt a ring közelében. Csehszlovák és szlovák bajnokok egész sorát nevelte. Védencei közé tartoztak a Kovács fivérek, Sándor és Tibor, Sárközi János, Bukovszky József...

Torma Gyulától Rafael Tiborig
1951-ben komáromi színekben bokszolt az olimpiai bajnok (1948, London), Torma Gyula (1922–1991) később Paszterkó László (1960), az első szlovák profi ökölvívó is magára húzta a klub mezét, akárcsak amatőrként a galántai Kovács Tamás, aki később Tomi Kid néven profi világ- és Európa-bajnok lett a ringben. Az amatőrök között kétségkívül a legnagyobb közvetlen komáromi siker Rafael Tibor (1970–2014) Eb-bronzérme. Kovács Sándor (szül. 1946) nyolcszoros, Sárközi János és Szabó Sándor háromszoros országos bajnok volt, Sárközi Andrzej pedig az IBC profi világbajnoka lett 2006-ban. Ő volt az első szlovákiai vb-első az amatőr és profi ringben egyaránt. Sokan vannak, akik a komáromi klub képviseletében voltak bajnokok, önálló könyvbe illene a múlt feldolgozása. Születőben volt egy kiadvány, majdnem készen állt, amikor szerzője elhunyt, és a kézirat nem jutott el a klubba.

(Forrás: boxclub-kn.sk, szlomasport-archívum)

2024-02-11T21:46:09+00:002024.02.11.|Kategória: Címlap, Sportmúlt|Sportág: |