2018 óta V. ligás a kismácsédi labdarúgócsapat, de előtte volt közel kilencven esztendő, amikor már futballoztak a Diószeg mellett kis faluban. Egyik feltörésük 1964-ben csúcsosodott ki, amikor a helyi tizenegy megnyerte az akkori galántai járási III. osztályt, de mégsem jutott, juthatott fel magasabb szintre. Azidőszak egyik játékosa volt Sárkány Imre, aki évtizedek óta a csallóközi Bakán él, nyugdíjas pedagógus.
Nem először tárt fel egy időszakot honlapunk olvasóinak a kismácsédi focimúltból.

Túljutottak a szeredieken, nem utaztak ki Légre
1962-ben járunk, és a Győzelmes út című galántai járási hetilap (1962. december 8., 49. szám) arról számolt be, hogy a kismácsédi csapat is elindult a CSSZBSZ (feltételezhetően a Csehszlovák-Szovjet Baráti Szövetség) Kupájában. A I. fordulóban legyőzte a Nagymácsédot 6:1-re, a következőben az Ábrahámot 4:1-re. A mérkőzések az őszi bajnoki évad végén zajlottak, és utána következett a 3. forduló sorsolása, mely során nagy falatot kaptak a kismácsédiak, a szerediek A csapatát. „Ősszel nem játszottam, de a szerediek elleni tavaszi összecsapáson már igen. Komoly ellenfelünktől várható vereséget szenvedtünk, mégsem estünk ki a kupából – kalandozik vissza a múlt század hatvanas éveibe honlapunk nagy barátja, aki ezúttal játékosemlékeiből merített. – Később kiderült, hogy ellenünk a szerediak B csapatát küldték pályára, és a járási labdarúgó-szövetség a zöldasztalnál nekünk ítélte a továbbjutást. Gondolom, a játékvezető jelezte a szerediek hanyagságát, mivel csapatunknak esélye sem volt győzni ilyen erős ellenféllel szemben. A 4. fordulóban a sorsolás alapján a Dunaszerdahelyi járásból Nagylég lett az ellenfelünk. Találkozhattam volna Plavy Dezsővel, akivel később egy könyvben megírtuk a bakai foci első hét évtizedét, mert a légi csapatban futballozott. A kismácsédi vezetőség azonban valamilyen okból nem szorgalmazta a kupamérkőzés lejátszását, és nem mentünk el a mérkőzésre, így ők kerültek az 5. fordulóba.”

Nagy Félix elvtárs nagy érdeme
A Helyes úton című más írásában a Győzelmes út kiemeli, hogy a kismácsédi csapat eredményes volt a járás csapataival szemben, két szomszédos falu együttesét is legyőzte. „A hetilap közli azt a fényképet, amely a bajnokság megkezdése előtt készült. Ezen Nagy Félix csapatvezető, Zsák Alfréd, Farkas János, Štefan Blaho, Somogyi Félix, Sidó Ede, Sárkány János, Hontvári Mihály, Hontvári János edző, Pavol Kostka, Godó János, Hollósy Dezső és Zsák Gusztáv kapus látható – idéz a lapból Sárkány Imre, aki megjegyzést is fűz hozzá: – Én azért nem vagyok rajta, mivel már akkor Bősön játszottam. A kép alatt pedig ez a szövet olvasható: a Malá Mača-i Družstevník labdarúgócsapat az idei évadban hallatott először komolyan magáról. A mérkőzéseken nyújtott teljesítmények a jövőre nézve is biztatóak. Dicsérendő az a tény is, hogy a csapat bejutott a CSSZBSZ Kupáért folytatott versenybe. A csapat újjászületésében nagy érdeme van Nagy Félix elvtársnak, aki okos, kitartó munkával újra összehozta a csapatot. Edzője, Hontvári János, aki a férfiakon kívül az ifikkel is törődik. Így megvan a remény arra, hogy az utánpótlással nem lesz baj. A csapat az idén jól kezdett, a szurkolók figyelemmel kísérik minden játékát. Reméljük, hogy ez a feléledés nem lesz tiszavirág életű.”
És nem is lett, mert a következő évadra (1963/1964) visszatértek a falucska tizenegyébe a helyi aranycsapat tagjai, megerősödött a gárda, s végül 1964-ben a III. osztály bajnoka lett. De mégsem léphetett magasabb osztályba, ez azonban már egy más történet.