Csak e földi életből távozásuk sorrendjében második, különben Ő volt az első, az igazi Pelé, polgári nevén Edson Arantes do Nascimento. Annyira imádtuk gyerekkorunkban, hogy szinte valamennyi focirajongó lurkó betéve tudta, hogy hívják a sportág brazil királyát, nem csak fociművész nevén. A korábban születettek emlékeznek még a játékára is...
A napokban világszerte elárasztotta a hírcsatornákat Pelé halálhíre. Betegsége vitte a másvilágra. Tán a legnagyobb távozott a valaha labdába rúgók közül. Erről mindenki értesült. Kevesebben tudják, hogy nekünk is volt egy Pelénk, fehér Pelénk, polgári nevén Szikora György (1947–2005). Ő már régebben nincs az élők sorában. Távozásában tehát megelőzte Pelét. Kár, hogy nem élt tovább, kevés, csak 58 év jutott neki.
Hogyan lett a tardoskeddi származású tehetséges fiúból Fehér Pelé? Mindez a brazil futball szentélyében, a Maracanában történt, még 1966-ban. „Két mérkőzésre utazott Rio de Janeiróba a csehszlovák csapat. Az egyiken egygólos, 2:1-es vereséget szenvedtünk, a másikon 2:2-es döntetlent értünk el – olvasható az egykori kiváló futballista vallomása Batta György Szikora, a fehér Pelé című könyvében. – A 2:2-es találkozón én rúgtam az egyik gólt: méghozzá úgy, hogy Manga kapusnak még mozdulni sem volt ideje, mert egy jobboldali beadást húsz méterről, kapásból vágtam a hálóba. 140 ezer néző jött el a meccsre, s a brazilok hozzáértésére jellemző, hogy megtapsolták a gólomat! Ez ritka gesztus, másutt aligha fordult volna elő, engem is meglepett. A csehszlovák csapat első góljában is benne voltam. Elindultam a brazil kapu felé, négy játékost kicseleztem, amikor szabálytalanul akadályoztak. A játékvezető szabadrúgást ítélt, s ezt Popluhár belőtte! Ezek után írták a brazil lapok, hogy a pályán két Pelé volt – egy fekete és egy fehér. Ez a szakvélemény aztán bejárta a világsajtót, akárhova érkeztem, mindenütt sztárnak tekintettek, fényképeztek, nyilatkoznom kellett, és számos kecsegtető ajánlatot kaptam világhírű gazdag egyesületektől.”
Nekem Pelét halálhíre kapcsán a mi Gyurink, a mi fehér Pelénk is eszembe jutott. Korán elment, nyugodjon békében a tardoskeddi temetőben.
S még valami a Pelékről, Ezentúl sem marad élő Pelé nélkül a futballvilág, mert a ghánai Abedi Pelé még köztünk van. Az legtöbb mérkőzést az Olympique Marseille-ben játszó névrokon afrikai szülőhazájában klubelnökként tevékenykedik. Ötvennyolc éves...

J. Mészáros Károly