Februárban egyetlen csallóközi atléta indult az országos fedett pályás bajnokságon: a bősi Tóth Attila. Dunaszerdahelyen azonban voltak az atlétikának olyan évei is, amikor bajnokokat is avattak. Például 1998-ban és 2000-ben.

 

 

Tóth Attila ezüstérmei és az aranygyűjtő dunaszerdahelyi atlétaelődök

2016-ban mindössze két ezüstérem jutott a csallóközi atlétáknak a pozsonyi országos fedett pályás bajnokságon. Mindkettő a bősi Tóth Attila érdeme. Ő távolugrásban (665 cm) és hármasugrásban (14,01 m) is második lett. Győrben tanul, onnan van az edzője, Szlovákiában az AC Stavbár Nitra színeiben versenyez. Csak bősi illetősége sorolja a Csallóközbe, klubja nem.

Pedig bő másfél évtizede olyan atlétikai klub működött Dunaszerdahelyen, ahol sorra nőttek az országos bajnokok. Nagy Csilla futói és Pogány Mihály ugrói rendre hozták az érmeket még a felnőttek bajnokságairól is. Ragadjunk ki két fedett pályás idényt, s elevenítsük fel, kik volt 1998-ban és 2000-ben a dunaszerdahelyi atlétikai klub bajnokai.

 

1998

Három DAC-arany született ebben az évben: Medgyes Renáta 187 cm-el megnyert a női távolugrást, Mező Anikó 59,35 perccel a női 400 méteres síkfutást és Szmuda Áron 745 centivel a férfitávolugrást.

 

2000

Itt hosszabban elidőzhetünk, mert e sorok írója a pozsonyi Elán csarnokban a dunaszerdahelyi klub versenyzőivel élte át a bajnoki diadalokat. Van mire emlékezni...

Nagy dolog volt a csallóközi egyesület életében a négy arany és egy bronzérem (Farkas Zsuzsa szerezte hármasugrásban 12,36 méterrel), hiszen közvetlenül a nagy egyesületek (Slávia UK Bratislava, Dukla Banská Bystrica) mögött végzett a dunaszerdahelyi csapat.

 

A nyárasdi Mező Anikó volt a négyszáz méteres síkfutás királynője, tizenhét évesen másodszor lett bajnok a felnőttek között. Először 1998-ban tizenöt évesen nagy meglepetésre győzött, 2000-ben már számoltak vele, végül 57,63 másodperces egyéni csúccsal lett bajnok a később világhírű atlétává érett olimpikon Lucia Hrivnák Klocová előtt. (Klocová 2012-ben nyolcadik volt a londoni olimpián női 1500 méteren, de azóta már az előtte végzők doppingvétségei miatt feljött a hatodik helyre) „Az utolsó ötven méteren felvillant az agyamban, hogy elveszíthetem a versenyt, Éreztem, hogy Klocová közelembe került, de bíztam abban, hogy kibírom, és lesz erőm a végére” – mondta a verseny után Mező Anikó.

 

A királyfiakarcsai Hegedűs Andrea tizenhat évesen ellenállhatatlan hajrával nyerte a női 800 méteres síkfutást. Élete első bajnoki címét szerezte. Váratlanul neki kellett az iramot diktálnia, később ketten is megelőzték, de a végén ő örülhetett az elsőségnek, 2:21,33 perces idővel lett bajnok. „Én kiadtam magamból, ami bennem volt. Utána beszéltem a lehajrázott lánnyal, aki már nem gondolt arra, hogy két lépéssel a cél előtt még utolérheti valaki” – nyilatkozta a verseny után Andrea. Pedig így történt.

 

A dunaszerdahelyi Medgyes Renáta 188 centis ifjúsági csúccsal lett bajnok, s ezzel a teljesítményével akkor világelső volt a 17 és 18 éves magasugrók között. Előtte már volt vb-ezüstérme az U17-es korosztályban. Ellenfelei már a száznyolcvan centin kiestek, így maga birkózott meg a csúcsmagassággal. „Nem hittem, hogy éppen ma ugrok száznyolcvannyolcat. Én már hét centivel alacsonyabb magassággal is igen elégedett lettem volna. De mikor elkezdtem bemelegíteni, nagyon jól éreztem magam, ami kedvező előjel volt” – tudtuk meg a verseny kulisszatitkairól.

 

A lévai Szmuda Áron hat kísérletéből négyszer belépett, még így ő győzött férfitávolugrásban 729 centivel. Ő mindig a nyolc métert ostromolta, ezért eredménye nem igazán hozta lázba. Nem véletlenül mondta az alábbiakat, mikor egy későbbi beszélgetésünk során felelevenítettem a bajnoki címet hozó teljesítményt. „Az semmi. Mivel a hazai mezőnyben az elmúlt években nekem volt a legjobb eredményem, ezért idehaza illek nyerni, de a távolság világmércével mérve keveset jelent. A hétszázötven már kicsit boldogítana.”

 

Négy atléta, négy diadal 2000-ből. Azóta a dunaszerdahelyi klub megszűnt, az utóbbi hónapokban Medgyes Renáta próbálja életre hívni a csallóközi városban romokban heverő sportok királynőjét. Magánklubjába (Megy Sport) csalogatja az ugrótehetségeket...

 

J. Mészáros Károly