Huszonegy évvel ezelőtt, 2003. október 2-án hunyt el Prágában Sebők György (1945–2003) egykori ökölvívó, aki Érsekújvárban született, s a sorkatonai szolgálata után Prágában telepedett le. Torma Gyula olimpiai bajnok (1948, London) tanítványa volt az Uholné sklady klubban. Pályafutásáról nem sokat tudni, kortársai vagy már nem élnek, vagy nem emlékeznek rá. Rövid keresés után csak az Új Szóban 2003. október 3-án megjelent írása jött elő. Ennek teljes szövegét közreadjuk az alábbiakban.

Elhunyt Sebők György

„Tegnap a cseh fővárosban eltemették Sebők Györgyöt, a hatvanas évek egyik legjobb, legtehetségesebb szlovákiai magyar ökölvívóját. Sebők Érsekújvárott született 1945-ben, s a hatvanas években Partizánske színeiben többször lett Szlovákia bajnoka. A sorkatonai szolgálat letöltése után Csehországba költözött, ahol letelepedett, s a prágai Uholné sklady bokszolójaként szintén cseh országos bajnokságot is nyert. Prágában egy szintén felvidéki magyar, az olimpiai bajnok Torma Gyula volt az edzője. Példás sportolói karriere sok hívet, barátot szerzett neki, s a végső búcsún a családtagokon, rokonokon kívül számos egykori sporttársa is megjelent. A temetési szertartáson búcsút vett tőle a cseh ökölvívó-szövetség, valamint a rendszerváltás után alakult csehországi magyarok szervezete is. Sebők György Prágában sem tagadta meg származását, szülőföldjét, s haláláig – amelyet egy tragikus orvosi tévedés okozott – aktív tagja volt a magyar szervezetnek” – írta megemlékező soraiban Kokes János, az Új Szó akkori prágai tudósítója.

Megjegyzés
Ha valaki, ennél többet is tud az egykori kiváló ökölvívóról, vagy vele kapcsolatos információ birtokában van, ide kérjük sorait, hogy azzal is gazdagíthassuk a sportember portréját.