A csallóközi faluban a foci dominál, ami nem azt is jelenti, hogy más sportágak nem léteznek. Mert Bakán él(t) a turisztika, az aerobik, a karate, az asztalitenisz,... És birkózásban is vannak jeles képviselői. „Mindegyik egy-egy láncszeme a bakai társadalmi életnek, amely demonstrálja a település kulturáltságát” – olvasható Plavy Dezső és Sárkány Imre Hetvenéves a bakai labdarúgás című fociorientáltságú könyvben. Nézzük, mit rejteget a krónika és az emberi emlékezet 2021-ben? Sportágszemle Bakán, Sárkány Imre gyűjtéséből.

Mészáros László és Rácz Ferenc a jégen

Vaddisznók a jégen
Tudták, hogy jégkorongcsapat is volt, van Bakán? A Duna térségében, a Csallóközben. Neve is jellemző a környékre: Bakai Vaddisznók. Azért is ez a név, mert a falu térségében, a dunai értéri erdőkben élnek ilyen állatok. Ebből merítve és az észak-amerikai hokibajnokságban szereplő állatneves csapatok mintájára született az elnevezés. És vaddisznó van, volt a mezükön, logójukon.

A felbári műjégpályán
Mióta léteznek? 2013-ban alakult a jégkorongcsapat. „Létrehozásában több személy vett részt, de Mészáros László bakai vállalkozó és Rácz Ferenc nélkül aligha jött volna össze – jegyzi meg az amatőr gárdáról összegyűjtött soraiban Sárkány Imre. – A felbári fedett hoki- és teniszcsarnok a korcsolyázás mellett lehetőséget kínál a csallóközi csapatoknak az edzésre és mérkőzések lebonyolítására. A globális felmelegedés következtében az utóbbi években nemigen lehetett a befagyott kanálisok, tavak és patakok jegén korcsolyázni vagy hokizni. A bakai fiatalok is a felbári műjégpályára kerültek. Utána elhatározták, hogy felszerelést vesznek, mindenki a saját pénzéből, mivel a biztonságos hokizás megfelelő felszerelés nélkül nem lehetséges. Amire még szükség volt, megvásárlásához Mészáros László Las Vegas nevű vállalkozása és a dunaszerdahelyi Olivex Kft. járult hozzá.”

Ellenfelek és csapattagok
Kikkel mérkőztek a bakai hokisok? A közeli falvak csapataival – velük visszavágót is játszottak, azonkívül dunaszerdahelyi, pozsonyi és komaromi gárdával. „Nem az eredmény volt a legfontosabb, hanem az élmény. A Bakai Vaddisznók csapata néhány évig működött, jelenleg azonban úgy látszik, a játékosok szögre akasztották a korcsolyájukat” – olvasható a nem teljesen egyértelmű utalás.
Kik játszottak a csapatban? Rácz Ferenc, Mészáros László, Dobos Attila, Dobos László, Csicsai Ádám, Csicsai László, Németh Norbert, Szabó Zsolt, Bertalan Tamás, Matus Barnabás, Lelkes Ferenc, Patrik Janík, Kovács Csaba, Csomor Tamás, Ivan Jaslovský, Ambrus József és Zsemlye Szilárd.

(Forrás: Sárkány Imre gyűjtése)