A csallóközi faluban a foci dominál, ami nem azt is jelenti, hogy más sportágak nem léteznek. Mert Bakán él(t) a turisztika, az aerobik, a karate, az asztalitenisz,... És birkózásban is vannak jeles képviselői. „Mindegyik egy-egy láncszeme a bakai társadalmi életnek, amely demonstrálja a település kulturáltságát” – olvasható Plavy Dezső és Sárkány Imre Hetvenéves a bakai labdarúgás című fociorientáltságú könyvben. Nézzük, mit rejteget a krónika és az emberi emlékezet 2021-ben? Sportágszemle Bakán, Sárkány Imre gyűjtéséből.

Tóth Béla, Németh Lehet, Orbán Titusz...
Soha nem volt a faluban önálló szakosztálya a sportágnak, három helybeli birkózó azonban említést érdemel.

Tóth Béla versenyző korában

Tóth Béla (szül. 1938. november 16., Baka), aki 6. volt a római olimpián (1960), az egyetlen bakai olimpikon. Az olasz fővárosban egészen a hatodik fordulóig jutott, ahol a később olimpiai bajnok – a magyar Polyák Imre – állította meg szoros csatában, mindössze egyetlen ponttal kapott ki, s így lett hatodik. Négy ízben indult a világ- és Európa bajnokságon, három hatodik és egy hetedik helyet szerzett. Az észak-csehországi Teplicében él, és az ottani birkózás atyja. 2017-ben Baka díszpolgára lett.
Németh Lehet (szül. 1973. 2. 8.) Bősön birkózott, 9 csehszlovák és 22 szlovák bajnoki címe van. Katonaéveit a Dukla Trenčín csapatában töltötte, ahol országos csapatbajnokságot nyert és tagja lett az országos válogatottnak is, számos világversenyen képviselte Csehszlovákiát.
Orbán Titusz (szül: 1974) szintén Bősön birkózott, érmei voltak mindkét fogásnemben az országos bajnokságokon. Már 11 éves korában (1985) szlovák bajnok volt a 32 kilósok között. És sikeres volt a csehszlovák bajnokságon is, az egyik legképzettebb versenyzőnek tartották a szakemberek. Pozsonyi sportgimnazistaként a Dunajplavba színeiben birkózott, mindkét fogásnemben. 1989-ben szlovák bajnok volt 47 kilóban, ezüstérmes az országos bajnokságon szabadfogásban és bronzérmes kötöttfogásban. Nem vették fel a főiskolára, bevonult katonának, és befejezte, szemtelenül fiatalon.
Azóta nem volt bakai birkózó.

(Forrás: Plavy Dezső, Sárkány Imre: Hetvenéves a bakai labdarúgás és Sárkány Imre gyűjtése)