A csallóközi faluban a foci dominál, ami nem azt is jelenti, hogy más sportágak nem léteznek. Mert Bakán él(t) a turisztika, az aerobik, a karate, az asztalitenisz,... És birkózásban is vannak jeles képviselői. „Mindegyik egy-egy láncszeme a bakai társadalmi életnek, amely demonstrálja a település kulturáltságát” – olvasható Plavy Dezső és Sárkány Imre Hetvenéves a bakai labdarúgás című fociorientáltságú könyvben. Nézzük, mit rejteget a krónika és az emberi emlékezet 2021-ben? Sportágszemle Bakán, Sárkány Imre gyűjtéséből.

Sárkány Imre csónaktúrán az ifjú turistákkal a Duna menti túra keretében, amikor a bősi tanösvényen és az Duna-ágon zajlott a csónakázás

A pásztor és nyája
1982-től létezik a turisztikai és szabadidős szakosztály, Rácz L. Károly kezdte a szervezéssel, Sárkány Imre, az alapiskola korábbi pedagógusa folytatta a szakosztály vezetésével. Főleg a tanuló ifjúságot csalogatta a természetjárók közé, de kollégái – Onódi Attila, Tóthné Skarba Ildikó, Csémyné Csetényi Ildikó, Marták Mátyás, György Mihály, Orbán János és Dunai Janka – segítségét is megkapta.
Előbb a község határába, később messzebbre is elmerészkedtek, feltűntek a járási rendezvényeken, s a téli hónapokban sem tétlenkedtek. A múlt század kilencvenes éveinek kezdetétől a bakai természetjárók rendszeresen részt vesznek országos turisztikai találkozókon. Bekapcsolódtak a túraszervezésbe is, a járásban az év utolsó gyalogtúrája minden októberben Bakán zajlik, 1986 óta Duna Menti Gyalogtúra néven (harmincötödik felvonása 2021. október 9-én lesz), legelőször a Baka, Nádasd, Dercsika, Várkony, Bős és Baka útvonalon. Elindítója, Sárkány Imre kiérdemelte a Dunaszerdahelyi járás legaktívabb turisztikai vezetőjének járó elismerést, később hatvanadik születésnapja alkalmából megkapta az országos szövetség aranyérmét. Ennek kapcsán kijelentette: „Ez a kitüntetés, amelyet elsőnek kaptam meg a járásban, nemcsak nekem szól, de az egész szakosztálynak, a sok-sok ifjú természetbarátnak, turistának, akik nélkül csak egy nyáj nélküli pásztor lennék!”

Sárkány Imre és a bakai túrázók Dióspatonyban

A bakaiak kerékpáron is túráztak, túráznak, főleg a gyerekekkel. Gyarapítva élményeiket, a természetben eltöltött órák számát.
„Örvendetes tény, hogy a szakosztályban gyarapodnak az ügyes vezetők és szervezők – Bertalan László, Sárkány Anita, Csörgő Mariannak és Patasi Zsolt –, így biztosított a szakosztály további működése” – olvasható az idézett könyvben. Sárkány Imre az utánpótlás soraiból 2015-ben Bertalan Mónikának adta át a szakosztályvezetés váltóbotját.

(Forrás: Plavy Dezső, Sárkány Imre: Hetvenéves a bakai labdarúgás és Sárkány Imre gyűjtése)