Miért ünnepelhette a KFC 2020. április 29-én fennállásnak 120. évfordulóját, ha más források, például a két világháború közti csehszlovákiai magyar sportélet alapirodalmának tartott Turczel Lajos írta könyv (Magyar sportélet Csehszlovákiában 1918–1938) is 1899-et jelöli meg a születés évének?

Amikor még 1899 volt
Nézzük csak, mit ír Turczel Lajos 1992-ben megjelent kordokumentumában?: „A Komáromi Futball Club (KFC) 1899-ben jött létre, s a futball mellett az úszást, a vízilabdát és a teniszt is sikerrel művelte. Egyik úszóneveltje, Abonyi Árpád később nagy sikereket ért el: megnyerte a 100 méteres gyorsúszás magyarországi bajnokságát, majd a vízilabda-válogatott kapusa lett. A tenisz 1914–1918 között lendült fel. Nagy csatákat vívtak az ÉSE-vel (Érsekújvári Sport Egylet – a szerkesztő megj.); legjobb játékosaik Braun Andor, dr. Kállay, Lakos Aranka és Braun Elza voltak.”
Más helyen a könyvben: „1918 után a futballcsapat tűnt ki: kerületi bajnokságot nyert, 1930-ban az MLSz bajnoka lett, 1934 után a divízióban játszott. Külföldön is helyt állt, jó képességű győri, tatbányai s ausztriai csapatokat győzött le otthonukban is.”

Hogyan lett ebből 1900?

Böröczky József és életrajzának részlete könyve hátsó oldalán (szlomasport-repro

Böröczky József (1949–2017), aki többek között évekig klubtitkár, később létesítményvezető volt a komáromiaknál, alaposan utánanézett a KFC alapításának, és arra a megállapításra jutott, hogy nem 1899 az alapítás éve. Ezt 2004-ben – más észrevételei kapcsán – az Új Szó Könyvjelző mellékletének is megírta, amit később honlapunknak is elküldött. „Kilencedik éve megfeszített munkával, de nagy munkakedvvel végzek kutatómunkát, a komáromi labdarúgás történelmének feltárása érdekében – írta. – A KFC megalakulásának évét évtizedeken keresztül úgy jegyezték, hogy 1899-ben történt. Kutatásaim azonban minden kétséget kizáróan bizonyították, hogy megalakulás csak 1900. április 29.-től számítódhat. Évekbe tellett, mire sikerült meggyőznöm a komáromi közvéleményt, hogy bár nagy fájlalom, de bizony a centenárium egy évvel elhalasztandó.”

Összetartó család
Később Böröczky József megírta a KFC 111 című könyvét, amelyben már ez is olvasható: „1900 tavaszán Komárom, szabad királyi városban születtem szerelemgyerekként. Egy olyan szerelemből, amely túlél évszázadokat, és kisebb-nagyobb csalódások ellenére sem múlik el soha. …Az első évszázadomban – merthogy bizonyára lesz több is – szinte semmit nem veszítettem erőmből, Sőt, ha lehet, még erősebbnek érzem magamat, mint 20, 30 vagy 50 évvel ezelőtt. Ezt kizárólag a családomnak köszönhetem. …Együtt ünnepeltük sikereinket, vagy éppen együtt gyászoltuk elhunyt családtagjainkat. Mindig, mindenütt együtt, mert kérem ilyen összetartó az én családom. Most róluk szólok, és nekik mesélem el eddigi életem történetét. Én a komáromi labdarúgás.”

A harmadik legrégibb
Azóta a KFC 1900-ban történt alapítását kész tényként kezelik. Például a Wikipédia ezt írja: „A labdarúgás magyarországi meghonosodásakor Komáromra leginkább Budapest hatott követendő példaként. Beliczay András vezetésével 1900-ban (április 29.) megalakult a Komáromi Labdarúgó Társaság a komáromi városháza nagytermében, azonnal megválasztották a társaság történelmi első tisztikarát, amelyet Beliczay Endre, Dr. Mohácsy János, Follinus Árpád és Diósy Ede alkottak, elnököt csak egy évvel később választottak, Follinus Árpád személyében. A társaság majd két év múlva, 1902-ben vette fel a Komáromi Football Club (röviden KFC) nevet. Ekkor határozták meg a lila–fehér klubszíneket, addig a kék–fehér volt a hivatalos. A labdarúgó klub az egyik legidősebb a mai Szlovákia területén, születésekor még csak Pozsonyban (Pozsonyi Torna Egylet) és Eperjesen (Eperjesi Torna és Vívó Egyesület) működött hasonló szervezet.”

Ma a focinak hódolnak
1945 után öt más neve volt a komáromi klubnak. És Böröczky József már akkor színre lépett: az 1990 februárjában tartott közgyűlésen javasolta a KFC nevének visszavételét, amit óriási ováció fogadott. Azóta újra KFC a Komáromi Futball Club. Mai éltetői csak a labdarúgásnak hódolnak. Felnőtt csapatuk a szlovák második vonalban, az II. ligában szerepel. Az 2019/2020-as évadban a koronavírusos kényszerszünet alatt a kieső, 13. helyen tartózkodik.

J. Mészáros Károly