Dél-Szlovákia súlyemelésének meghatározó utánpótlásbástyája a nagymegyeri klub, amelyben 1961-ben Evald Krajčovič rakta le a sportág alapjait. Csapatbajnokságban kétszer (1989, 1992) szerepeltek a csallóköziek a csehszlovák felnőtt élvonalban, egyéniben a múlt század nyolcvanas éveiben Juhász László, Patasi Oszkár és Szabó Ferenc öltötte magára a címeres mezt.
Később az utánpótlás-nevelésre váltott a szakosztály. Diák- és ifjúsági szinten 1995-től csapataik az élvonalba kerültek, 2001-től Szlovákia legjobbjaiként jegyezték őket, jelenleg az utánpótlás csapatbajnokság középmezőnyében találhatók.
Nemzetközi szinten a legmagasabbra Holocsi Krisztián jutott, 2013-ban megszerzett három Európa-bajnoki aranyérme a legértékesebb. A nagymegyeri színekben versenyző balonyi vasgyúró a 15 évesek kategóriájában csúcsokat döntögetve lett kontinensbajnok lökésben, szakításban és összetettben is.
Az elmúlt két évtizedben a klub veteránjai is hallattak magukról, igaz, egy ideig külön hajón eveztek, majd a kétezres évek derekán újra egyesültek a többiekkel, s azóta közösön harcolnak a nagymegyeri csapatsikerekért.
A veteránok közül különösen Patasi Oszkár tűnik ki. Az egykori sokszoros szlovák és csehszlovák bajnok 2015-ben az összes versenyét – országos bajnokság, Európa- és világbajnokság, Európai Játékok – megnyerte. Álomhatárt szárnyalt túl 2018-ban, amikor Barcelonában 107 kilós szakításáért és 134 kilós lökéséért 401,7 pontot gyűjtött, s ezzel belépett a 400-asok Elit Klubjába. Eddig hatszor volt Európa-bajnok, négyszer világbajnok, hogy csak legnagyobb diadalait említsük az 55–59 évesek plusz kilencven kilós súlycsoportjának kiemelkedő nagymegyeri egyénisége.
„Rajta kívül még Juhász László, Megály János és Mezei Tibor is Európa-bajnoki érmesek a veteránok között. 2019-ben szlovák bajnok volt Tánczos Klaudia, Németh Vince, Dinga Roland, Juhász László, Megály János és Mezei Tibor, Monduk Krisztián ezüstérmes lett – közölte honlapunkkal Buzgó Lajos klubelnök, edző. – A felnőttek napjainkban a szlovák második vonalnak számító I. ligás csapatversenyben szerepelnek. 2019-ben a bobrovi, harmadik fordulót megnyerték, s ezzel feltornázták magukat a harmadik helyre, összesen 4077 pontot szereztek. Nyolcan emeltek a bronzérmes nagymegyeri együtesben: Ábrahám István, Antal Ádám, Jávorka Béla, Lengyel Ákos, Németh Vince, Ládi László és Megály János. A jelenlegi utánpótlásból, vagyis az ifik és a diákok közül Egrecky Réka, Egrecky Szilvia, Vígh Rebeka Flóra, Kušnír Krisztián, Matús János, Bubiš Karolina és Cseh Rebeka tűnik ki. Mindannyian a szlovák bajnokság érmesei. Bubiš Karolina két korosztályban – ifik, juniorok – is bajnok volt tavaly az 59 kilósok között. Bajnoki arannyal büszkélkedhetett még Cseh Rebeka, Matús János és Kušnír Krisztián.“

J. Mészáros Károly