Megszületett a Szlovákiai Magyar Gimnáziumok Országos Bajnokságának kistestvére
 

J. MÉSZÁROS KÁROLY

A hír levélben érkezett a dél-szlovákiai magyar alapiskolákba, én csak megerősíteni tudom, hogy igaz: megszületett a Diákolimpia, a Szlovákiai Magyar Gimnáziumok Országos Bajnokságának kistestvére. Aki már értesült róla, tegye, amit tennie kell, hogy beindulhassanak a versenyek, aki meg most hallja először, nézzen bele e-mail-postájába, vagy kattintson a pedagógusszövetség honlapjára (www.szmpsz.sk). És tartson velem a verseny bölcsőjéhez, hogy megtudja, miről is van szó?
Nem egy, hanem két megálmodója van a Diákolimpiának. Egymástól függetlenül állítják: közös élményük adta az ötletet, mégpedig az, amit három-négy éve átéltek a nagyszombati megyei diákolimpián. „Magasztos érzés volt, jó volt ott lenni. Akkor merült fel bennünk először, miért ne szervezhetnénk ilyen versengést a szlovákiai magyar alapiskolásoknak is – kalandozik emlékezetében Szabó László, az egyik ötletgazda, a Dunaszerdahelyi Sportgimnázium igazgatója. – Tudtuk, hogy egy komoly szervezőmunkával jár, hiszen az országos döntőre akár háromszáz diák is várható, és akkor még nem beszéltünk az ezt megelőző regionális versenyekről. Mára eljutottunk oda, hogy az iskolánk mellett működő magán-szabadidőközpontban már megvan a szervezéshez szükséges szakemberi kapacitás is. És úgy éreztük, az olimpia évében adott az alkalom elkezdeni.”
A sportgimnázium mellett a másik társszervező a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége. A szervezet kiépített hálózata, dél-szlovákiai lefedettsége komoly előny a Diákolimpia indulásakor. „Együtt kezdeményeztük, mert mindketten jónak találtuk a verseny létrejöttét – erősíti meg, hogy két pillérre rakták az alapokat Pék László, a másik ötletgazda, a pedagógusszervezet elnöke. – Ha a gimiknek van bajnokságuk, miért ne lehetne egy szinten lejjebb, az alapiskolák felső tagozatosainak is. A sporton keresztül ráirányíthatjuk a figyelmet alapiskoláinkra, felfigyelhetünk tehetségeinkre, erősíthetjük az összetartást diákjainkban. Az olimpia évében ennek a hatása meghatványozódhat. Képzőművészeti része is lesz az ókori görög olimpiák mintájára meghirdetett versenyünknek: alkotásaikkal három témában jelentkezhetnek az érdeklődők.”
Négy sportágban indulnak versenyek, de az iskolák ajánlásai alapján más sportágak bemutatójára is sor kerül. A labdajátékokból a fiúknak kispályás labdarúgás, a lányoknak kézilabda lesz. Négytusával szerepel az atlétika, két kategóriában, az 5-6. és a 7-8. évfolyamosok számára 60 és 300 méteres síkfutásban, távolugrásban és krikettlabda-dobásban lesz egyéni verseny. A negyedik sportág az asztalitenisz, amelynek csatározásaiba a lányok és a fiúk korosztályi megkülönböztetés nélkül kapcsolódhatnak be.
Regionális versenyekkel kezdődik a Diákolimpia, Dél-Szlovákia tíz körzetében. „Május 18-ig lehet jelentkezni az első sportversenyekre az egyes régiókban. A pontos versenynaptár csak ezután lesz teljes. Dunaszerdahelyen a testnevelők körében nagy az érdeklődés, s várhatóan máshol is felfigyelnek a lehetőségre – tájékoztatott az első észrevételekről Lépes György főszervező. – A regionális események június 15-ig zajlanak, sportáganként a győztesek szereznek rajtjogot az október elején esedékes dunaszerdahelyi döntőre. Az is feltörési alkalom lesz a tehetségeknek, akik később a sportgiminkben vagy az élsportban folytathatják képességeik fejlesztését.”

(Megjelent 2012. május 14., Új Szó)