Próbálkozásunk nyomán olvasóközelbe hozzuk Somorja legjobb sportolóinak hagyományos, évről évre ismétlődő gáláját. Mi mindent őrizhetne a nem létező krónika? Egyedi összeállítás arról, hogyan indult 2003-ban, és jutott el 20 (és egy elmaradt) felvonáson keresztül 2023-ig a csallóközi város legeredményesebb sportolóinak ünneplése. Összegyűjtöttük a sok-sok díjazott hozzáférhető névsorát is.
Kezdetben nyolc évig Tóth Imre, aztán nyolcig Orosz Csaba, és 2019-től pedig Duducz Tibor istápolja a rendezvényt, mindhárman az adott időszakban a képviselő-testület sporttal is foglalkozó bizottságának elnökeként tevékenykedtek. Duducz Tibor még napjainkban is, és közreműködésével sikerült feldolgozni az utóbbi évek történéseit.

Krónikalapok évről évre

2003
A legelső felvonáson hat sportág (vívás, kajak-kenu, tenisz, birkózás, asztalitenisz, labdarúgás) képviseletében 27 versenyzőt, köztük szlovákiai bajnokokat (vívás: Botló Bálint, Domsitz Tibor, Hanzel Gyöngyi; kajak-kenu: Jakubík Gábor, Tóth Zoltán; bocsa: Jakub Nagy – mozgássérült sportoló) díjaztak. Hosszú éves edzői munkájáért Székely István kajak-kenus edző, tanítványaik éves eredményeiért Diósi Albert (kosárlabda), Nyársik Lajos (birkózás) és Nagy József (vívás) részesült elismerésben. Hosszú éves sportvezetői tevékenységéért Sebestyén Aladár, a KCK Šamorín elnöke vett át díjat. A pozsonyi színekben versenyző, de somorjai lakos, Érsek Attila junior párbajtőr Európa- bajnok különdíjat kapott.
„Gálaműsorunk a sport népszerűsítését szolgálta, azoknak a munkája került reflektorfénybe, akik tanítványaikkal együtt példát mutatnak a fiataloknak a hasznos időtöltésre, miközben a versenyzők eredményességükkel is kitűnnek” – nyilatkozta az Új Szónak Tóth Imre

2004

A nemzetközi porondon a tőrvívók voltak a legeredményesebbek, elsősorban Botló Bálint, Horony Tamás és Hanzel Gyöngyi tűnt ki a pástokon. A kajak-kenusok közül Jakubík Gábor, Tóth Zoltán és Tóth Annamária aratta a legnagyobb sikereket. Újra hallattak magukról a birkózók, akik a Gladiátor színeiben versenyeztek: Csibri János, Csibri Péter, Hinterschuster Szabolcs... Díjazták még a labdarúgás, a tenisz, a kosárlabda és az asztalitenisz képviselőit. Az Új Szó szerint Sebestyén Aladár, a kajak-kenusok klubelnöke hosszú éves sportvezetői munkájáért, Botló Bálint kiváló eredményeiért különdíjat kapott. Érdekes, hogy Sebestyén Aladár egy évvel korábban is ugyanilyen elismerésben részesült, legalábbis a korabeli források szerint.
„Mindennemű sorrend nélkül, a klubok által javasolt sportolókat hívtuk meg az ünnepségre… Másodszor köszöntöttük sportgálán a város sportolóit. Fontos, hogy példaképeket állítsunk a számítógéphez szokott fiatalok elé, hogy lássák, másképpen is el lehet tölteni a hétköznapokat” – tudatta az Új Szóval Tóth Imre.

2005

Hét sportág – kosárlabda, labdarúgás, kajak-kenu, asztalitenisz, birkózás, tenisz és vívás – legsikeresebb versenyzői gyűltek össze. Külön elismerésben részesült két edző, Diósi Albert (kosárlabda) és Zalka Ferenc (labdarúgás). Nemzetközi szinten a két tőrvívó öregbítette a legjobban klubja és a város hírnevét: Botló Bálint megnyerte a junior Világkupát, és szintén 2005-ben kezdte meg sikersorozatát Hanzel Gyöngyi. Több figyelemre méltó eredmény mellett kitűnt a Jakubík Gábor, Tóth Zoltán kajakpáros, amely ötödik lett az európai ifjúsági olimpián, s mindketten tagjai voltak az ugyanott hetedik szlovák kajak négyesnek. Üdvözölték körükben a kilencéves Nagy Olivér teniszezőt, több nemzetközi korosztályos verseny győztesét, valamint a birkózókat, akik külföldön is eredményesen képviselték Somorját.

2006

Hatszáz igazolt sportolóból választottak a díjazásra a mintegy 12 ezer lakosú városban. „A klubokból bekért lista feltétele, hogy a versenyzők 18 éven aluliak legyenek. Ha valaki az idősebb korúak közül világra szóló eredményt ér el, akkor kiemeljük a sorból, és természetesen őt is meghívjuk… Évről évre nagyobb népszerűségnek örvend immár hagyományos díjkiosztó ünnepségünk. Az érdeklődés a közönség létszámában is lemérhető, meg abban is, hogy milyen visszajelzések érkeznek hozzánk. Ezekből kiderült, nagy örömmel veszik a lehetőséget a sportolók és a helyi klubok képviselői is, hiszen versenyzőik kerülnek reflektorfénybe” – méltatta az eseményt az Új Szónak Tóth Imre.
Először jelent meg a díjazottak névsora egyetlen napilapunkban, mégpedig a régiós mellékletben:
Labdarúgás: Koszna Marek (idősebb ifi), Való Lukáš (fiatalabb ifi), Antalics Gábor (idősebb diák), Csejtey Zoltán (fiatalabb diák), Nagy József, Sípos József, Kálmán István (mindhárom kezdő).
Vívás: Hanzel Gyöngyi (junior tőr összetett VK-győztes), Domsitz Tibor (felnőtt szlovák bajnok és junior Vk-helyezés), Horváth Mihály (előkelő helyezések a junior VK-n), Pokorný Katalin (5. a loures-i junior Vk-n, 3. a zalaegerszegi tornán), Bokor Krisztina (fiatalabb diákbajnok, Szlovák Kupa-győztes), Szikela Nikolasz (fiatalabb diákbajnok, Szlovák Kupa-győztes).
Kajak-kenu: Jakubík Gábor (hétszeres szlovák bajnok), Tóth Zoltán (kétszeres szlovák bajnok), Tóth Kristóf (hétszeres szlovák bajnok), Csenkey Ádám (négyszeres szlovák bajnok), Farkas Vince (háromszoros szlovák bajnok), Tóth Annamária (háromszoros szlovák bajnok), Honti Jenő (háromszoros érmes a szlovák bajnokságon).
Tenisz: Nagy Oliver (a fiatalabb diákok között harmadik a szlovák ranglistán), Hluch Dávid (a fiatalabb diákok között 16. a szlovák ranglistán), Klempa Zalán (az ITF ifi világranglista 158. helyezettje, a szlovák ranglista 4. helyezettje)
Birkózás: Forgó Erik (első a somorjai polgármesterkupán és a madari versenyen), ifj. Szeiler Zoltán (első a horvátországi Gospic Open tornán és a madari versenyen), Soós Tamás (kétszer ezüstérmes a fiatalabb diákok szlovák bajnokságán), Molnár Péter (negyedik az idősebb diákok szlovák bajnokságán), Soós Tamara (első a ljutomeri kadett tornán, a madari versenyen és a somorjai polgármesterkupán).
Kosárlabda: Krajcsovics Orsolya (nők, 1. liga), Fekete Nikoletta, Csóka Kinga, Slama Angelika (mindhárman idősebb diáklányok),

2007

Az 5. alkalommal megrendezett díjátadón 33 utánpótlás korú sportolót tüntettek ki. A díjazottak között labdarúgók, kajak-kenusok, vívók, teniszezők, birkózók és kosárlabdázók voltak. Az ifjú reménységek közül a Tóth Zoltán, Jakubík Gábor ifjúsági kajak kettes emelkedett ki. A fiúk Székely István edző irányításával két-két vébé 7. és Eb 6. helyezést értek el, melyek akkoriban a somorjai KCK történetének legnagyobb sikerei voltak.
Elismerő emlékplakettel jutalmazták Forgách Krisztiánt, a somorjai vívóklub elnökét, egykori sikeres versenyzőt és edzőt; Varga Pétert, a teniszklub alelnökét, valamint Fodor Lászlót, a somorjai Gladiátor birkózóklub edzőjét, egykori kiváló versenyzőt. „A somorjai utánpótlás-nevelés igazi ünnepe volt ez a díjátadó. A legkisebbeknek is példaképpel szeretnénk szolgálni“ – hangsúlyozta az Új Szónak Tóth Imre.

2008

Hat hagyományos somorjai sportág legjobbjait, főleg az ifjúsági korosztályúakat köszöntötték a hatodik gálán. „Ennyien még soha nem voltak a díjkiosztón, igaz, ilyen sok sportolót sem köszöntöttünk még" – jegyezte meg az ünnepségről az Új Szónak Tóth Imre főszervező.
A lap közölte a díjazottak névsorát is.
Labdarúgás: Pongrácz Tamás, Göndör István, Derzsi Gergely, Sármány Róbert, Vasi Krisztián.
Kajak-kenu: Jakubík Gábor, Tóth Zoltán, Tóth Kristóf, Csenkey Ádám, Halag Dávid, Linka Tibor, Tarcsi Dávid, Tóth Annamária.
Vívás: Pokorný Katalin, Bokor Krisztina, Szikela Nikolasz, Bittera Kitti, Herberger Anikó, Szikela Stephany, Végh Dávid.
Tenisz: Nagy Olivér, Hluch Dávid; a fiatalabb diáklányok csapata: Emma Nagyová, Daniela Nagyová, Kristína Plutzerová, Michaela Egriová, Tamara Šimonová, Veronika Šandalová.
Birkózók: Cvinger Mónika, Molnár Veronika, Čech Dávid, Soós Tamás, Horváth Denis, Csuvara Miloš, ifj. Szeiler Zoltán.
Kosárlabda: Lelkes Júlia, Cséfalvay Viktória, Orosz Sabina, Slama Angelika, Orosz Simona.
Edzők és sportvezetők: Puha Szilvia (kajak-kenu edző), Góber Péter (futballedző és csapatvezető), Vasi Lajos (futballedző és sportvezető).

2009
Hét sportágból harmincnyolc sportolót díjaztak. A korábbi évhez képest további két egyesülettel bővült a sportágak, klubok névsora. „Először figyeltünk fel rájuk és jutalmaztuk a kyokushin karateklub versenyzőit és a szülők által létesített FK futballklub legjobbjait” – újságolta az Új Szónak Tóth Imre.
Az elismerésben részesült sportolók névsora:
Birkózás: (Gladiátor, 5 versenyző): Horváth Denisz, Čech Dávid, Ahmeti Juszuf, Soós Tamás, Lakatos Nikolas.
Kajak-kenu (6): Tóth Kristóf, Csenkey Ádám, Tóth Annamária, Vass Richárd, Linka József, Orosz Csaba.
Kyokushin karate (2): Katona Tibor, Fekete Vanessa.
Kosárlabda (5): Orosz Sabina, Slama Angelika, Michaela Raková, Cséfalvay Viktória, Lelkes Júlia.
Labdarágás (FK, 2): Lengyel Tibor, Sípos József (FC ŠTK 1914, 5): Gajvola Krisztián, Paulík Szabolcs, Rublík István, Csejtey Zoltán, Michal Šipoš.
Tenisz (6): Tamara Šimonová, Emma Nagyová, Daniela Nagyová, Veronika Takáčová, Lucia Malárová, Nagy Olivér.
Vívás (5): Bittera Kitti, Szikela Nikolasz, Pokorný Katalin, Bokor Krisztina, Végh Dávid.
Különdíj: Jozef Jaloviar, a pozsonyi Dunajplavba birkózója 2009-ben háromszoros szlovák bajnok volt, 3. lett a tbiliszi junior Eb-n, Sill Zoltán ketrecharcos és kempóversenyző 2009-ben második volt a bukaresti kempó KI vb-n és kétszeres bajnok a szabályok nélküli ketrecharcban.

2010
A Somorja és Vidéke 2011. áprilisi száma közölte a gála összefoglalóját. Ebből kiderül, hogy a díjakat a város legendás sportoló – Mazáč Milán, Pinte Attila és Orosz Csaba – adták át.
Külön elismerésben részesült: Horváth István, a szlovák kadett birkózóválogatott edzője, valamint Méry Lajos, akit a somorjai sportélet felvirágoztatásáért és fejlesztéséért díjaztak. Ő volt 1960 és 1968 között a birkózóklub elnöke, az 1970–1991-es években a Slávia sportegyesület vezetőségi tagja, a kosárlabda-egyesület elnöke, s akinek kezdeményezésére és felügyelete alatt épült fel 1972–1976-ban a T-18-as tornaterem.
A díjazott sportolók klubok szerint:
Gladiátor birkózóklub: Čech Dávid, Lakatos Nikolas, Soós Tamás, Čuvara Denisz, Horváth Denisz.
FK Somorja labdarúgóklub: Kristian Struhalík, Simsa Patrik, Marko Kotrík.
Kyokusin karateklub: Kerényi Péter, Martin Zvardoň, Pongrácz Sámuel.
STK teniszklub: Nagy Olivér éa a fiatal diáklányok csapata: Nagyová Ema, Nagyová Daniela, Papuláková Petra, Malárová Lucia, Takáčová Veronika, Holotňáková Laura.
FC STK 1914 Somorja futballklub: Sármány Róbert, Nagy József, Derzsi Gergely, Stifter Károly, Mikus Rajmund.
Vívóklub: Bittera Kitti, Végh Dávid, Pirk Rita, Egyenes Pörsök Henrik, Herberger Anikó.
Kajak-kenuklub: Linka Tibor – kajak, Virág Krisztián – kenu, Orosz Tibor – kenu, Fekete Roland – kenu, Zalka Csaba – kajak.
ŠBK kosárlabdaklub: Orosz Sabina, Szlama Angelika, Michaela Raková – juniorok, Cséfalvay Viktória és Lelkes Júlia – a fiatalabb diáklányok kerületi bajnokságának 3. helyezettjei.

2011

Összesen nyolc klub és hét sportág (birkózás, kajak-kenu, kosárlabda, kyokushin karate, labdarúgás, tenisz, vívás) versenyzői, játékosai kerültek fokozatosan színpadra, vették át a nekik járó díjat, először hívták meg a csapatsportágak képviselőit.
„Azért rendezünk gálát, mert nem akarunk nehezen felállítható sorrendet kihirdetni az egyes sportágak képviselői között. Nem az a lényeg, hogy rangsorba állítsuk a különböző sportágak versenyzőit. Mi a sport ünnepének szántuk ezt az estet. Akárcsak a korábbi években, idén is megszólítottuk a Somorján tevékenykedő klubokat, és mindegyiktől öt jelölést kértünk. Az általuk kiválasztott sportolókat díjaztuk a gálán – mondta az Új Szónak az új főszervező, Orosz Csaba. – Nyugodt szívvel mondhatnám: a legsikeresebb évet zártuk. A kajak-kenusok szlovákiai viszonylatban taroltak, neveltjeink először hoztak érmet az U23-as Eb-ről, a birkózók és vívók a külföldi versenyeken is letették a névjegyüket. Kosárlabdában női utánpótlás szintjén korosztályos bajnokaink vannak, a felnőtt női csapat extraligás... Mindenki a maga kategóriájában ért el előkelő helyezéseket. Nagy a somorjai sportolók családja, amit az is bizonyít, hogy sokan eljöttek a gálára.”
A Sportgála 2011 díjazottjai
Egyéni
Birkózás (Gladiátor): Soós Tamás, Čech Dávid, Simon Krisztián, Ahmeti Juszuf, Horváth Denisz.
Labdarúgás (STK 1914): Urhoffer Ádám, Tóth Alexandra, Martin Granec, Kálmán István, Nikolas Klúčik; (FK): Šipos József, Jávorka Marcell, Ivan Penčev.
Kajak-kenu (KCK): Zalka Viktória, Halag Barbara, Virágh Krisztián, Zalka Csaba, Jakub Rozkoš.
Kosárlabda (ŠBK): Slama Angelika, Michaela Raková, Cséfalvay Viktória, Szeitl Vanesa, Lelkes Katalin.
Kyokushin karate (Oyama Dojo): Matúš Mintál, Štefan Garady, Bódis Gergely.
Tenisz (ŠTK): Nagy Olivér, a 9 éves lányok csapata: Petra Holotňáková, Méri Eszter, Adriana Králová.
Vívás (KŠ): Végh Dávid, Bittera Kitti, Egyenes Pörsök Henrik, Takács Patrícia, Pirk Rita.
Csapat
Női kosárlabdacsapat, az FK U13-as labdarúgócsapata, a STK 1914 labdarúgócsapata.
Különdíj
Vass Géza (edző, kétszeres veterán kajakvilágbajnok)

2012

Folytatódott a hagyomány, ismét köszöntötték az év legjobb sportolóit. Egy perc néma felállással emlékeztek a hirtelen elhunyt Fodor László birkózóedzőre, akinek özvegye vette át az In Memoriam díjat – olvasható a Somorja és Vidéke havilapban. A díjazottak aprólékos ismertetése az Új Szó szerint.
Egyéni
Seregi Karolina (kajak-kenu, kajakos, 11 éves diáklányok, edzője: Seregi Zsuzsanna)
Matus Bence (kajak-kenu, kajakos, 11 éves diákok, edzője: Seregi Zsuzsanna)
Adamcsek Péter (kajak-kenu, kajakos, 14 éves diákok, edző: Vass Géza)
Mintchev Boris (kajak-kenu, kajakos, 12 éves diákok, edző: Vass Géza)
Sidó Zoltán (kajak-kenu, kenus, kadettok, edző: Orosz Csaba)
Bittera Kitti (vívás, tőr, kadettok, edző: Nagy József)
Végh Dávid (vívás, tőr, kadettok, edző: Valacsay Gergely, Horony Tamás)
Egyenes Pörsök Henrik (vívás, tőr, idősebb diákok, edző: Forgách Krisztián)
Takács Patricia (vívás, tőr, fiatalabb diáklányok, edző: Nagy József)
Soóky Dominik (vívás, tőr, idősebb diákok, kadettok, edző: Forgách Krisztián)
Varga Zsolt (kyokushin karate, fiatalabb ifik, edző: Kubicsek András, Bódis Lajos
Matus Michal (kyokushin karate, U20-as kategória, edző: Kubicsek András, Bódis Lajos)
Gőgh Kálmán (kyokushin karate, ifik, edző: Kubicsek András, Bódis Lajos)
Garady István (kyokushin karate, ifik, edző: Kubicsek András, Bódis Lajos)
Bódis Gergely (kyokushin karate, fiatalabb ifik, edző: Kubicsek András, Bódis Lajos)
Adriana Viktória Kráľová (tenisz, 10 éves lányok, edző: Varga Péter)
Méri Eszter (tenisz, 10 éves lányok, edző: Varga Péter)
Varga Villö (tenisz, 10 éves lányok, edző: Varga Péter)
Soós Tamás (birkózás, kötöttfogás, juniorok, edző: Horváth István, Oláh Olivér)
Čech Dávid (birkózás, kötöttfogás, kadettok, edző: Horváth István, Oláh Olivér)
Horváth Denisz (birkózás, kötöttfogás, kadettok, edző: Horváth István, Oláh Olivér)
Holocsi Bence (birkózás, kötöttfogás, fiatalabb diákok, edző: Horváth István, Oláh Olivér)
Csuvara Miloš (birkózás, kötöttfogás, kadettok, edző: Horváth István, Oláh Olivér)
Csapatok
Az FK legsikeresebb csapata (labdarúgás): fiatalabb diákok (1999-2000-es korosztály)
Játékosok: Andrejkovič Máté, Samuel Bartoš, Lengyel Dávid, Lengyel Tibor, Robert Labuda, Molnár Attila, Ravasz Erik, Gódány Csaba, Sárosfai Mihály, Földváry Péter, Ivan Bošela, Martin Goldberger, Diósi Olivér, Sípos József, Matej Šnirc, Bors Ernő.
Edzők: Lengyel Tibor, Richard Višan, Koloman Šnirc.

Az ŠBK legsikeresebb csapata (női kosárlabda): idősebb diáklányok
Játékosok: Cséfalvay Viktória, Szeitl Vanessa, Óvári Viktória, Sármány Cyntia, Lelkes Katalin, Lelkes Júlia, Pirk Mária, Futó Nikola, Saša Hašková, Pellérdi Dóra, Andics Patricia, Andics Vanessa, Lucia Jurčová, Simona Petrová, Mészáros Bettina.
Edző: Diósi Albert

Az FC ŠTK1914 legsikeresebb csapata (labdarúgás): fiatalabb diákok (U13) A csapata
Játékosok: Dominik Vendrinsky, Paulik Szabolcs, Libor Volin, Bertalan Viktor, Szinghoffer Alex, Rublik Máté, Radványi Viktor, Daniel Heller, Sármány Róbert, Klucsik Nicolas, Gajvola Dominik, Szabó Dániel, Kovács István Előd, Simsa Patrik, Antonyo Burian, Ladislav Sipos, Slavomír Franco
Edző: Klúcsik István
Díjazott paralimpikon: Jakub Nagy (boccia) – indult a 2012-es londoni játékokon.

2013

A díjátadó forgatókönyve a szokásos volt, a Somorja és Vidéke közölte klubok szerint az év kimagasló eredményt elért sportolóinak névsorát.
Egyéni
Kajak-kenu-klub: Seregi Karolina, Matus Bence, Zalka Csaba, Virágh Krisztián, Linka Tibor.
Vívóklub: Bittera Kitti, Egyenes Pörsök Henrik, Sármány Zoltán, Boda Barbara, Pirk Rita.
Kyokushin Karate Oyama Dojo: Nagy Dániel, Sztanyovszky Patrik, Mészáros Kristóf, Bódis Gergely, Takács Dominik.
STK Teniszklub: Méri Eszter, Adriana Viktória Kráľová, Varga Villő, Zuzana Kúdelová.
Gladiátor birkózóklub: Szeiler Mátyás, Holocsi Bence, Plavý Zoltán, Čech Dávid, Ahmeti Juszuf.
Csapat
FK Somorja – idősebb diákok: Samuel Bartoš, Lengyel Dávid, Lengyel Tibor, Ravasz Erik, Molnár Attila, Labuda Róbert, Sípos József, Martin Goldberger, Gódány Csaba, Kulacs Jakub, Csiba Rudolf, Jávorka Marcell, Szabó Albert, Tóth Krisztián.
Kosárlabdaklub – idősebb diáklányok: Cséfalvay Viktória, Szeitl Vanessa, Óvári Viktória, Sármány Cyntia, Lelkes Katalin, Lelkes Júlia, Saša Hašková, Pellérdi Dóra, Andics Patrícia, Andics Vanessa, Lucia Jurčová, Simona Petrová, Mészáros Bettina, Bronislava Mareková, Ema Slimáková, Adriana Šústová.
FC STK 1914 Somorja – U11-es futballcsapat: Horváth Attila, Varga István, Nagy Péter, Čulaga Jakub, Pósfay László, Nagy Tomáš, Urbán Krisztián, Duhaj Sebastian, Lipovský Jónás, Šipoš Radoslav, Darida Ádám, Jakubek Patrik, Magyarics Dávid, Dudík Daniel.
Különdíj: Linka Tibor kajakos, ötszörös szlovák bajnok, junior Európa-bajnok 2013-ban

2014

Az Új Szó csak a díjazottak névsorát közölte a Hírkosárban. Utoljára hirdették ki az év sportolóit a következő esztendő elején.
Klubonkénti legjobbak
kajak-kenu: Zalka Csaba (kadett kajakos, edző: Vass Géza), Paulina Tesaríková (kadett kajakos, Vass Géza), Seregi Karolina (13 éves kajakos, Seregi Zsuzsanna), Virágh Krisztián (junior kenus, Orosz Csaba), Matus Bence (13 éves kajakos, Seregi Zsuzsanna),
Vívás: Bittera Kitti (kadett tőröző, edző: Nagy József), Egyenes Pörsök Henrik (kadett tőröző, Forgách Krisztián), Sármány Zoltán (fiatalabb diák tőröző, id. Sármány Zoltán), Boda Barbara (fiatalabb diák tőröző, Nagy József), Udvardi Jázmin (fiatalabb diák tőröző, Horony Tamás).
Kyokushin karate: Nagy Dániel (fiatalabb diák, edző: Kubicsek András), Rigó Ján (fiatalabb ifi, Kubicsek András, Bódis Lajos), Mészáros Kristóf (fiatalabb ifi, Kubicsek András, Bódis Lajos), Rigó Norbert (fiatalabb ifi, Kubicsek András, Bódis Lajos), Nagy Márk (fiatalabb diák, Kerényi Péter).
STK, tenisz: Méri Eszter (fiatalabb diák, edző: Varga Péter), Adriana Viktória Králová (fiatalabb diák, Varga Péter), Emma Bieliková (10 éves diák, Varga Péter).
Gladiátor, birkózás: Marchevka Jakub (fiatalabb diák, edző: Horváth István, Oláh Olivér), Holocsi Bence (idősebb diák, Horváth István, Oláh Olivér), Čech Dávid (junior, Horváth István, Oláh Olivér), Szeiler Mátyás (kezdő, Horváth István, Oláh Olivér), Ahmeti Juszuf (junior, Horváth István, Oláh Olivér).
Somorjai FK-Gútor, labdarúgás: Sipos József, Labuda Róbert, Kulacs Jakub, Lengyel Tibor, Ravasz Erik (idősebb diákok, edző: Lengyel Tibor, Višan Richard).
ŠBK, női kosárlabda: Alexandra Hašková, Lelkes Júlia, Óvári Viktória, Sármány Cyntia, Adriana Šústová (kadett, edző: Diósi Albert).
Somorjai STK, labdarúgás: Lami Ádám (kezdő, U9, edző: Bogár Peter), Orosz Péter (kezdő, U11, U10, Brányik Dávid), Sebastian Snider (kezdő, U11, Jaroslav Urban), Varga István (fiatalabb diák, U12, Duhaj Péter), Radványi Viktor (fiatalabb diák, U13, Gyurász Martin).
Legsikeresebb sportoló díja: Linka Tibor kajakos. A díj átadásakor Bárdos Gábor polgármester lépett a színpadra, és egy széket vitt magával. Hamarosan kiderült, hogy csak így tudott gratulálni a két méter magas kajakosnak.
A legjobb sportoló kihirdetése újdonság a városban, Linka Tibor ezt a címet a párizsi U23-as Európa-bajnokságon a K2-ben szerzett ezüstéremmel érdemelte ki” – írta a Somorja és Vidéke.

2015

Zalka Csaba kajakos háromszor (2015, 2016, 2017) volt az Év sportolója Somorján

Váltás történt a lebonyolításban, ezért ebben az évben kétszer is volt sportgála. Először az év elején 2014 legjobbjait díjazták (lásd 2014 köztes cím alatt), majd az esztendő végén már 2015 legjobbjait üdvözölték.
„Nemcsak az időpont változott, hanem az ankét lebonyolítása is más lett. Megszólítottuk nyolc klubunk képviselőit, javasoljanak az ankétba soraikból három versenyzőt, csatolva hozzá a három legjobb eredményét. Mivel a teniszezőktől csak két nevezés érkezett, 23 név került a listára. Erre szavazott a héttagú sportbizottság és valamennyi klubból két szavazati listát lehetett beküldeni a legjobb tíz sportolóra. Esténkre meghívtuk mind a 23 sportolót, de mindössze a legjobb nyolcat díjaztak. Csak egyéni sorrendet hirdettünk, a csapatsportok képviselői is ebbe a rangsorba kerülnek” – árulta el a változásról Orosz Csaba az Új Szónak.
A szavazáson Zalka Csaba kajakos kapta a legtöbb pontot, így ő lett 2015 legjobb sportolója Somorján. A nyertes ezüstérmes volt a bascovi junior Eb-n, ahol Martin Nemčekkel K2 ezer méteren versenyzett, akárcsak a montemori junior világbajnokságon, ahol ötödikek lettek. Csaba ráadásul KI 200 méteren megnyerte az olimpiai reménységek bydgoszczi viadalát. Ankétgyőzelméért átvehette az új vándorkupát, melyre az ő neve került fel elsőként. Második az ország időszerű legjobb női tőrözője, Bittera Kitti, harmadik a legjobb férfitőröző, Végh Dávid lett.
Különdíjakat is kiosztottak: Nagy Jakub bocciás, Linka Tibor pedig a milánói vb-aranyérmes kajaknégyesben lapátolt. Mindketten somorjaiak, de már más klubokban dicsőítik a városuk hírnevét.
A legjobb nyolc sorrendje (Ekkor még csak az volt a feltétel, hogy somorjai klubokban versenyezzenek): 1. Zalka Csaba (kajak-kenu) 204, 2. Bittera Kitti (vívás) 148, 3. Végh Dávid (vívás) 118, 4. Slama Angelika (kosárlabda) 113, 5. Juszuf Ahmed (birkózás) 112, 6. Seregi Karolina (kajak-kenu) 82, 7. Szeiler Mátyás (birkózás) 65, 8. Romana Vyňuchalová (kosárlabda) 64.

2016

Másodszor is Zalka Csaba neve került a Somorja legjobb sportolója vándorserlegre. A fiatal kajakos 2015 után 2016-ban is a legjobbnak bizonyult a csallóközi város klubjainak és sportbizottsági tagjainak szavazásán. Vass Géza védence benne ült a Plovdivban ezer méteren Európa-bajnok junior szlovák kajaknégyesben. Ugyanott és ugyanezen a távon kajakkettesben második volt Samuel Baláž-zsal, kétszázon KI-ben pedig bronzérmes lett. A minszki junior vb-n társával K2-ben harmadikként ért célba. Itthon közel tíz bajnoki címet szerzett Nyolc asztalnál nyolc klub képviselői ültek a művelődési ház nagytermének színpada előtt, köztük az a huszonhárom sportoló, akiket soraikból neveztek az ankétba. Mindegyikre lehetett szavazni, s a pontszámok adták meg a végső sorrendet.
Újabb sikeres évet zártunk. Először fordult elő a város sportéletében, hogy három olimpiai küldöttük volt, mégpedig Rio de Janeiróban: a kajakos Linka Tibor, a kenus Farkas Vince és a bocsás paralimpikon, Jakub Nagy. És 2016-ban szintén először fordult elő, hogy somorjai sportoló állt az olimpiai dobogón: Linka Tibor tagja volt az ezer méteren ezüstérmes szlovák férfi-kajaknégyesnek. Farkas B döntős volt Cl ezer méteren, s végül tizedikként rangsorolták. Nagy nem jutott tovább csoportjából” – méltatta az ünnepségen Orosz Csaba.
Újdonság volt, hogy díjátadónak Somorja élvonalbeli sportembereit kérték fel, így került a színpadra Domsitz Márton, a pozsonyi Inter kosarasa, Horváth Csaba, az STK 1914 labdarúgója, Orosz Szabina, a pöstyéni női kosárlabdacsapat játékosa és Jakubík Gábor idei Európa-bajnok kajakos.
Végeredmény: 1. Zalka Csaba (kajak-kenu) 190 (edző: Vass Géza), 2. Bittera Kitti (vívás) 178 (Nagy József), 3. Szeiler Mátyás (birkózás) 119 (Horváth István, Oláh Olivér), 4. Egyenes Pörsök Henrik (vivás) 104 (Forgách Krisztián, Nagy József), 5. Paulina Tesaríková (kajak-kenu) 94 (Vass Géza), 6. Méri Eszter (tenisz) 79 (Varga Péter), 7. Holocsi Bence (birkózás) 73 (Horváth István), 8. Lelkes Júlia (kosárlabda) 62 (Diósi Albert), 9. Sármány Zoltán (vívás) 56 (Forgách Krisztián, id. Sármány Zoltán), 10. Alexandra Hašková (kosárlabda) 52 (Diósi Albert).

2017

Sorozatban harmadszor Zalka Csaba lett a legjobb. Ilyen még nem volt Somorján. „Óriási megtiszteltetésnek érzem, hogy ismét én lettem a város legjobb sportolója, hiszen Somorján nagyon sok remek versenyző van” – nyilatkozta a Somorja és Vidékének a győztes.
2017 legjobbjai: 1. Zalka Csaba (kajak-kenu) 186, 2. Bittera Kitti (vívás) 178, 3. Szeiler Mátyás (birkózás) 119, 4. Eduard Strýček (kajak-kenu) 112, 5. Méri Eszter (tenisz) 97, 6. Seregi Karolina (kajak-kenu) 84, 7. Lelkes Júlia (kosárlabda) 81, 8. Holocsi Bence (birkózás) 72.

2018

Nem szakadt meg a hagyomány: ismét kajak-kenus lett Somorja legjobb sportolója, mégpedig Ladič Gabriella kenus, a portugáliai világbajnokság kilencedik helyezettje (női C1 200 m). Ő lépett Zalka Csaba örökébe. Ismét nyolc somorjai klub nevezett és szavazott az ankéton, leadták szavazatukat a képviselő-testület ifjúsági és sportbizottságának tagjai is.
Az ankétgyőztes nem várta, hogy első lesz, arra sem számított, hogy az első ötbe kerülhet. Vb-szereplésénél nagyobb öröm számára, hogy saját városában választották a legjobbnak. Sándor Árpád edző csoportjában dolgozik, és sokat köszönhetett a kenus srácoknak, akik húzták őt a sikerek felé.
Ankétsorrend: 1. Ladič Gabriella (kajak-kenu) 163, 2. Méri Eszter (tenisz) 145, 3. Szeiler Mátyás (birkózás) 131, 4. Lelkes Júlia (kosárlabda) 111, 5. Eduard Strýček (kajak-kenu) 110, 6. Udvardi Jázmin (vívás) 103, 7. György Bendegúz (vívás) 84, 8. Sidó Bianka (kajak-kenu) 74.

2019

Sidó Bianka világbajnok kajakos háromszor (2019, 2021, 2022) volt ankétgyőztes Somorján (Szinghoffer Mátyás felvétele)

Somorján 2019 legjobb sportolóit is más forgatókönyv szerint díjazták, mint a korábbi években az előzőeket. Már nemcsak egy győztes volt, hanem négy, s közben az ankétba be nem sorolható somorjai sportemberek is reflektorfénybe kerültek. Két korosztályos kategória (15 éves korig és 20 éves korig) született, külön értékelték a legjobb csapatot, és megjelent a közönség díja is, ennek sorrendje internetes szavazás után alakult ki. Először vezette le a díjátadót Duducz Tibor, a képviselő-testület illetékes bizottságának elnöke.
Suja Tímea, az ankétgyőztes női kosárlabdacsapat másodedzője, játékosa, sok hasonló díjazás részese. „Nagyon jó érzés volt harmadik helyünk megszerzése a bajnokságban, hiszen erős mezőnyben végeztünk a dobogón. Nagyon fiatal csapatból indultunk, szezon közben formálódott a társaság, s lett éremre érett” – mérlegelt az Új Szónak.
Ladič Gabriella húszéves kenuslány, már a felnőttek között is versenyez, korosztálya (20 éven aluliak) legjobbja lett Somorján. Futótűzként terjedt a hír a nézőtéren, hogy sikeres feltörése ellenére nem kívánja folytatni az élsportot. A fiatal lány erről szűkszavúan beszélt. „Egyelőre nem tudom, mi lesz, idővel kialakul” – válaszolt az Új Szó kérdésére. Úgy alakult, hogy valóban abbahagyta. A díjátadó után 2019-es szerepléséról viszont beszélt a napilapnak: „Ott voltam az U23-as Eb-n, az Európai Játékokon és a felnőttek között is a világbajnokságon. Minden csúcsversenyen egyesben döntőbe vagy annak közelébe kerültem, az U23-asok között pedig mind kétszáz méteren, mind ötszázon ezüstérmes lettem.”
Sidó Bianka a fiatalabb diákok (15 éves korig) legjobbja lett 2019-ben. Kajakos lány, aki egyesben, párosban és már négyesben is versenyzett. „Legnagyobb sikeremnek az olimpiai reménységek versenyén egyesben ötszáz méteren elért első helyemet tartom. Ennek azért nagy az értéke, mert voltaképpen a nem hivatalos világbajnokságról van szó. S bár négyesben és kettesben is mentem, a legjobb a kajak egyesben, mert ott magam ülök a hajóban, magamért hajtok, ezt jobban szeretem” – gyűjtötte össze a tehetség gondolatait az Új Szó.
Először volt közönségdíj a somorjai ankéton. Ezrek szavaztak az interneten, és a legtöbb szavazatot Méry Tamás, az STK felnőttcsapatának 18 éves csallóközcsütörtöki labdarúgója kapta. „Ez az elsőség a fiatalok összefogásának is tekinthető, de meglepett, hogy idősebb barátaim is rám szavaztak. Nagyon izgultam, mikor fel kellett menni a színpadra, de mikor már felértem, minden rendben volt. Ez olyan érzés, mint mikor a pályára lépek, de utána eltűnik az izgalom. Legnagyobb sikeremnek 2019-ben azt tartom, hogy kaptam játékperceket a II. ligás felnőttcsapatban, hogy többet játszhattam a második félévben, mint korábban” – közölte az Új Szóval a közönségdíj első győztese.
Díjazottak
15 éves korig: 1. Sidó Bianka (kajak-kenu), 2. György Bendegúz, 3. Fazekas Árpád (mindketten vívás).
20 éves korig: 1. Ladič Gabriella, 2. Seregi Karolina (mindketten kajak-kenu), 3. Szeiler Mátyás (birkózás).
Csapat: 1. a somorjai női kosárlabdacsapat (3. a szlovák bajnokságban). Közönségdíj: Méry Tamás (labdarúgás).
Más klubokból díjazott somorjaiak: Slama Angelika (kosárlabda, Gdynia), Zalka Csaba, Jakubík Gábor (mindketten kajak-kenu, ŠKP Bratislava), Jankó Csáder Brigitta (fitnesz), Nagy Tamás (kerékpár).
A somorjai x-bionic sphere klubjainak díjazottjai: az U13-as vízilabdacsapat (szlovák bajnok), Vonyik András (úszó (bajnok az idősebb diákok között), Michelle Podkonická (szertorna, bajnok a legfiatalabb diákok között).

2020

A koronavírusos járvány miatt kevés volt a verseny, ezért elmaradt a szavazás, majd a gála is.

2021

Szavazás és eredményhirdetés volt, sportgála nem. Duducz Tibor, a képviselő-testület ifjúsági és sport- bizottságának elnöke vitte el személyesen a díjakat a klubokba. Az U15-ös korosztályban kajakos, Gavlider Alex végzett az élen, 2021-ben minden versenyét megnyerte. Honti Jenő védence. A 20 évnél fiatalabbak társaságában lett a legjobb Sidó Bianka kajakos, Honti Jenő másik ankétgyőztes védence, aki a junior-Eb-ről és vb-ről is két érmet hozott. Csapatban a vívóklub junior fiúcsapata lett fölényesen az első, Fazekas Árpád, György Bendegúz, Leopold Kuchta és Sármány Zoltán összetételben, edzőjük Nagy József volt. A közönségdíjat Lucas Ďuriš teniszező kapta, őt Patrik Karel edzi.
Az egyéni számok három legjobbja, 15 éves korig: 1. Gavlider Alex (kajak-kenu, 2. Jávorka Karin (tenisz), 3. Branislav Lančarič (vívás).
20 éves korig: 1. Sidó Bianka (kajak-kenu), 2. Fazekas Árpád (vívás), 3. Lelkes Barbara (kosárlabda).

2022

Hárman az utóbbi időben sikert sikerre halmozó junior tőrcsapatból, balról: Pirk Ákos, Fazekas Árpád és Branislav Lančarič (Szinghoffer Mátyás felvétele)

Huszonhat díjazottat szólítottak színpadra a gálán.
Stehlík Vivien kenuslányt kétszer is, mert amellett, hogy kategóriájában (diákok 15 éves korig) győzött, mindenkit megelőzött az ezreket voksolásra késztető közönségszavazáson. „Nagyon nagy öröm számomra, hogy kétszer is díjaztak. Úgy érzem, megérte dolgozni” – nyilatkozta a 2022-ben négyszeres szlovák bajnok, a Corvin Mátyás Alapiskola akkori kilencedikese az Új Szónak.
Sidó Bianka 2022-ben a honi kajakvilág tüneménye volt, hiszen a somorjai lány Szegeden világbajnok lett K1 1000 méteren a juniorok között. Egyéni számban korábban még nem szerzett vb-aranyat szlovákiai női versenyző. Ezek után szinte kötelező volt, hogy ő nyerje szülővárosában a juniorok (20 éves korig) ankétját. „Visszapillantva a szezonra, nagy öröm tölt el. Igazán sokat edzettünk, dolgoztunk, hogy így legyen, ahogyan van. A legnagyobb köszönöm edzőmnek, Honti Jenőnek jár. Egymás után harmadszor lettem ankétgyőztes Somorján" – mondta mosoly kíséretében a világbajnok az Új Szónak.
Év közben is többször hallatott magáról a junior tőrcsapat. Tagjainak – Fazekas Árpád, György Bendegúz, Pirk Ákos, Leopold Kuchta – teljesítménye városukban sem kerülte el a szavazók figyelmét. Nagy József védencei nyáron hetedikek voltak a világbajnokságon, s nem sokkal a gála előtt hetedikek a világkupán, Somorján pedig csapatban ankétgyőztesek. „Nekünk a vb-hetedik hely kimagasló eredmény, hiszen kis ország nem kiemelt sportágának képviselőjeként a vívónagyhatalmak között értük el” – mérlegelt az Új Szónak Fazekas Árpád, a tőrcsapat szóvivője.
Somorján 1962-ben Forgács Oszkár jóvoltából indult újra útjára a vívás, és a kerek jubileumról a sportgálán is megemlékeztek. S megköszönték a sportágban huszonkét éven át elért nagy eredményeit az év közben 32 évesen visszavonult Jakubík Gábor kajakosnak, aki egyszeres világbajnok és háromszoros Európa-bajnok, hogy csak a legnagyobb sikereit említsük.
Újdonságként minden klub javasolhatott olyan sportolókat, akiket csak díjaztak, nem kötve az eredményességükhöz.
Somorjai ankétlapok
Egyéni, 15 éves korig: 1. Stehlík Vivien (kajak-kenu) 105, 2. Világhy Boglárka Bianka (vívás) 73, 3. Veronika Tátošová (kosárlabda) 72.
20 éves korig: 1. Sidó Bianka (kajak-kenu) 126, 2. Fazekas Árpád (vívás) 88, 3. Szeiler Mátyás (birkózás 70.
Csapatverseny: 1. junior fiú tőrözők 122, 2. U15-ös kosaras lányok 91, 3. fiatalabb diák birkózók 84.
Szurkolók díja (internetes szavazás alapján): 1. Stehlík Vivien 578 lájk, 2. Lepi Máté (mindketten kajak-kenu) 476, 3. Nina Benešová (karate) 267.

2023

Ebben az évben a négy fődíjból kettőt a vívók vittek el: a junior tőrcsapat és Branislav Lančarič, aki 5. volt a kadett vb-n. Stehlík Vivien kenus megismételte előző elsőségét a 15 éven aluliak között. Nina Benešová karatéka pedig közönségdíjas lett. Színpadra szólítottak 27 olyan sportolót is, akiket nem eredményességük alapján ajánlott a klubjuk, hanem megbecsülésből. Külön megemlékeztek az év közben elhunyt Horváth István birkózóedzőről.
Az év somorjai legjobbjai
15-éves korig: 1. Stehlík Vivien (KCK, kenus/edző: Sándor Árpád) 187, 2. Radka Rončkevičová (Mozgásban a gyermekek/Jozef Rončkevič) 182, 3. Martina Pošvancová (Somorjai Vívóklub/Nagy József) 99.
20-éves korig: 1. Branislav Lančarič (vívóklub, tőröző; Fehér Béla), 2. Lepi Máté (KCK Somorja/Vass Géza) 210, 3. Slama Tilda (SKK Somorja/Diósi Albert, Suja Tímea) 166.
Csapat: 1. Somorjai Vívóklub (junior tőrözők: Fazekas Árpád, Pirk Ákos, Leopold Kuchta, Branislav Lančarič/Nagy József), 2. STK Somorja U19-es futballcsapat/Pavol Gregora) 208, 3. SKK Somorja U12/Diósi Albert) 167.
Szurkolók díja: 1. Nina Benešová (Budokan Samaria, karatéka; Aleš Gruber) 1124 lájk, 2. Forgách Nina (Somorjai Vívó Klub/Nagy József) 922, 3. Árvai Dániel (Tejfalusi TE/Méry Zoltán) 671.

(Forrás: Új Szó, Somorja és Vidéke)

Összeállította: J. Mészáros Károly